ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κ.Σ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, την Ελληνική μειονότητα και τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης όπου εκπροσώπησε την Χώρα μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι 48 Χωρών από τα κράτη της Ευρώπης και στο οποίο συζητηθήκαν ιδιαίτερης σημασίας θέματα για την Ελλάδα, όπως το Μακεδονικό, τα δικαιώματα του Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην έκθεση-εισήγηση για την ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαιώνονται  πλήρως οι Ελληνικές θέσεις τόσο για το ευαίσθητο θέμα των διαφορών της Ελλάδος με τα Σκόπια, όσο και τα δικαιώματα του Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Α) Ο κ.Κεφαλογιάννης στην παρέμβαση του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

Η Ελλάδα συμμετέχει στις διαδικασίες και υιοθετεί το περιεχόμενο της σύμβασης πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αναγνωρίζει ως μειονότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 μόνο τη μουσουλμανική. Η Ελληνική πολιτεία δεν δέχεται την ιδέα των νέων μειονοτήτων. Η Ελλάδα παρέχει στην αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα διευκολύνσεις και δικαιώματα σε βαθμό πολύ ανώτερο από αυτό που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά τις διαφορές με τα Σκόπια, ο κ.Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι το θέμα δημιουργείται από την χρήση του όρου “Μακεδονία” και στην πολιτική χροιά που δίνεται στον όρο αυτό, όσοι έχουν άλλες βλέψεις και πολιτικά κίνητρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

Αν τα κίνητρα μιας εξαιρετικά ολιγομελούς ομάδας πεντακοσίων ατόμων ήταν θεμιτά και διακατεχόταν από καλή θέληση θα χρησιμοποιούσαν στις αιτήσεις τους τον όρο Σλαβομακεδόνες ή Σλαβομακεδονία και στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ο κ.Κεφαλογίαννης αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην 1ου βαθμού συγγένεια του Νομάρχη Φλώρινας με το στέλεχος του «Ουράνιου Τόξου» για να τονίσει ότι αφενός πρόκειται για θέμα πολύπλοκο, αφετέρου, ότι στην ίδια οικογένεια μόνο ένα μέλος ασπάζεται την άποψη περί δήθεν «Μακεδονικής μειονότητας» ενώ τα υπόλοιπα μέλη, αν και στην ίδια οικογένεια θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες Μακεδόνες.

Β) Ο Μανώλης Κεφαλογίαννης στην τοποθέτηση του για τις Ελληνοτουρκικές θέσεις, τόνισε ότι:

Η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες για την Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη η οποία απολαμβάνει πρόσθετα ευεργετήματα από την ένταξη της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση για την ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα συμπεράσματα των συζητήσεων ζητείται από τις Τουρκικές αρχές:

1)      Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες λύσεις που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην  Τουρκία.

2)      Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα διαχείρησης των περιουσιακών του στοιχείων.

3)      Απαιτεί από την Τουρκία να βρεί άμεση λύση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

4)      Αναγνωρίζει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να ονομάζεται Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

5)      Ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει άμεσα τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Ηράκλειο 16 Νοεμβρίου 2009

Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter