Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μ.Κ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινιδης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, περικόπτει οριστικά τα δώρα Χριστουγέννων  και Πάσχα των συνταξιούχων δημοσίων υπάλληλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, διότι αυτά «δεν αντισταθμίζονται από ασφαλιστικές εισφορές»!!! και διότι «αποτελούν συγκυριακή καταβολή έκτακτων χορηγημάτων σε βάρος των ισχνών αποθεματικών του…»!!!.

Επισυνάπτεται η ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη  και η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.
 
Ηράκλειο 16/11/2010


 
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
--------------
ΕΡΩΤΗΣΗ 
 
Προς του Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικων, Οικονομίας-Ανάπτυξης, Εργασίας
 
ΘΕΜΑ: Περικοπή δώρου Χριστουγέννων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικων Υπάλληλων
 
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ. απετράπη η έγκριση εισήγησης των οικονομικών υπηρεσιών του Ταμείου, συμφωνα με την οποία λόγω της άσχημης οικονομικής του κατάστασης, το Ταμείο δεν πρέπει να χορηγήσει δώρο  των Χριστουγέννων από τους μερισματούχους. Η λήψη απόφασης για το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.
 
Επειδή: 1.Η κακή οικονομική κατάσταση του ΜΤΠΥ. όπως και των περισσοτέρων Ταμείων δεν οφείλεται στους μερισματούχους οι οποίοι για 30 και 35 χρόνια καταβάλλουν τις εισφορές τους αλλά στην  κυβερνητική πολιτική. 2.Οι βασικές αιτίες για τα ελλείμματα του ΜΤΠΥ συνδέονται με την εξαφάνιση των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο την περιοδο 1999-2000 3.Επειδη η κατάρρευση του ΜΤΠΥ οφείλεται και στην περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπάλληλων, στην αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία υπάλληλων προς συνταξιούχους λογω του εξαναγκασμού χιλιάδων δημοσίων υπάλληλων σε παραίτηση εξ αίτιας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και στο πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο
 
Ερωτασθε εάν η κυβερνηση «όλων των Ελλήνων» Γ Α Παπανδρεου προτίθεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση τους συνταξιούχους δημοσίους υπάλληλους, εν οψει και των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικων ότι «δεν θα υπάρξουν αλλά μέτρα» από την εφαρμογη του μνημονίου?
 
Αθήνα 14/10/2010
 
Ο ερωτών
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2010
Αριθ.Πρωτ. 1146497/855
 
 
ΘΕΜΑ: Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων του ΜΤΠΥ,
Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 5278/20.10.2010 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. σχετικά με το ανωτέρω θέμα. σας γνωρίζουμε τα εξής:
 
1.Τα μέχρι σήμερα χορηγούμενα έκτακτα προσωρινά χορηγήματα, τα οποία επί σειρά ετών καταβάλλει το Μ.Τ.Π.Υ. στους μερισματούχους του για τις εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δεν αντισταθμίζονται από αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Ουσιαστικά δηλαδή το Ταμείο ετησίως εισπράττει εισφορές επί δώδεκα (12) μηνιαίων αποδοχών των μετόχων του, ενώ καταβάλλει δεκατέσσερα (14) μηνιαία μερίσματα στους μερισματούχους του.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 422/1981 (άρθρο 51) η καταβολή του έκτακτου προσωρινού χορηγηματος του Ταμείου:
  • εξαρτάται ευθέως από την εκάστοτε οικονομική κατάσταση του Μ.Τ.Π.Υ.
  • συναρτάται επίσης από τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες
  • βαρύνει τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου
  • έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα.
 
 
Ήδη η οικονομική κατάσταση του Ταμείου επιβαρύνθηκε πρόσθετα με την καταβολή σε όλους τους μερισματούχους του ενός (1) μηνιαίου μερίσματος ως Δώρο Πάσχα 2010. Η δαπάνη αυτή ανήλθε σε 38,7 εκ €.
 
2.Κατά την περίοδο 1999 - 2000 το Μ.Τ.Π.Υ, προέβη:
α) σε συμμετοχή στη δημόσια εγγραφή της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια που εισήχθη στο Χρηματιστήριο, καταβάλλοντος το ποσό των 1,5 εκ € και
β) σε αγορές νέων μετοχών ήδη εισηγμένων εταιριών (Εμπορική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) κατα βάλλοντας το ποσό των 14,2 εκ €.
 
Το χρονικό διάστημα 1999 - 2009 ενέγραψε στις οικονομικές του καταστάσεις κέρδη από πώληση μετοχών του χαρτοφυλακίου του (Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ο.Τ.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Ασπίς Πρόνοια) ύψους 84,8 εκ€.
3.Η εφαρμογή του Ν, 3845/10 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μελή της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» περιλαμβάνει διατάξεις που επιβαρύνουν ήδη την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, Ιδιαίτερα η αθρόα έξοδος από την υπηρεσία εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων (πολλαπλάσια τον προηγουμένων ετών), επιδεινώνει δραματικά τη σχέση μετόχων / μερισματούχων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθ' όλο το έτος 2009 κατατέθηκαν στο Μ.Τ.Π.Υ. 7.397 αιτήσεις απονομής μερίσματος, ενώ από 1/1/2010 μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 15.000. Η εξέλιξη αυτή, σβ συνδυασμό με ης περικοπές των επιδομάτων και τον λοιπών παροχών στο δημόσιο τομέα κατά τουλάχιστον 15%, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στα προβλεπόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μετόχων το 2011.
Συμπερασματικά, η τρέχουσα καθαρή θέση και τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου δεν αφήνουν περιθώρια για επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Η Διοίκηση έχει ήδη δρομολογήσει δράσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσής τους, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των προαναφερόμενων δυσμενών για τα οικονομικά μεγέθη του Ταμείου εξελίξεων.
Πάντως, θεωρούμε ότι αυτό που προέχει είναι η φροντίδα της απρόσκοπτης πληρωμήc των μερισμάτων όλων των μερισματούχων και η συνακόλουθη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου σε μακροπρόθεσμη βάση κι όχι η συγκυριακή καταβολή έκτακτων χορηγημάτων σε βάρος των ισχνών αποθεματικών του.
 
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter