Την παράταση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού 1ης κατοικίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την επέκτασή της για όλους τους πολίτες -καταναλωτές ανεξαρτήτως ύψους χρεών και για το σύνολο του περιεχομένου της κατοικίας τους ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας-Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του πρώην Υπουργού έχει ως εξής :
 
 
ΘΕΜΑ: Παράταση αναστολής πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής
 
Οι Ενώσεις Καταναλωτών θέτουν ως ζήτημα άμεσης πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας την παράταση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού 1ης κατοικίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την επέκτασή της για όλους τους πολίτες -καταναλωτές ανεξαρτήτως ύψους χρεών και για το σύνολο του περιεχομένου της κατοικίας τους. Είναι προφανές και δίκαιο ότι μαζί με την 1η κατοικία πρέπει να προστατεύεται και το περιεχόμενο της 1ης κατοικίας, όχι μόνο διότι η κατοικία ενός εκάστου των πολιτών αποτελεί άσυλο, αλλά και διότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτή εξυπηρετεί ουσιώδεις βιοτικές ανάγκες του πολίτη και της οικογένειάς του.     
 
 
Επειδή:
1. Η παράταση ισχύος του μέτρου είναι απολύτως αναγκαία και για την εφαρμογή του νόμου 3869/2010 (Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων) δεδομένων των δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί και είτε αφορούν τις διαδικασίες του νόμου είτε την συμπεριφορά των τραπεζών.
 
2.Οι τράπεζες επισπεύδουν τον προσδιορισμό χιλιάδων πλειστηριασμών ακινήτων 1ων  κατοικιών εντός του έτους 2011, παρότι είναι ενεργή η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων του ν. 3869/2010, που προβλέπει με ειδική διάταξη  -ρύθμιση την προστασία της 1ης κατοικίας των οφειλετών
 
3.Το κοινωνικό και ουσιαστικό λειτουργικό κόστος της ανωτέρω συμπεριφοράς είναι τεράστιο και φαλκιδεύει και δυναμιτίζει ουσιαστικά την εφαρμογή του Ν. 3869/2010 μέσα σε συνθήκες γενικής οικονομικής κρίσης, ύφεσης και ανέχειας.
 
 
4.Οι τράπεζες επιβιώνουν με τα δισεκατομμύρια ευρω που οι ελληνικές κυβερνήσεις τις έχουν χρηματοδοτήσει τα τελευταια χρονια, από τα δάνεια που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι
 
Ερωτασθε:
 
1.Προτιθεται η κυβερνηση ΓΑ Παπανδρεου να νομοθετήσει άμεσα την  παράταση του ισχύοντος μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31/12/2011?
 
2.Προτιθεσθε να παραλάβετε στη νομοθετική ρύθμιση τη προστασία με την αναστολή των πλειστηριασμών το συνόλου των υπερχρεωμένων καταναλωτών, αφού ο νόμος 3869/2010 δεν θέτει ως προς την ρύθμισή του ποσοτικό κριτήριο?
 
Αθήνα 3/12/2010
 
Ο ερωτών
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter