μετά τις 1/10/2010 διότι αφενός οι μελετητές μηχανικοί δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν τις μελέτες παρόλο που έχουν γίνει πολλά σχετικά σεμινάρια και αφετέρου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν ξέρουν να τις ελέγχουν διότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

Την παράταση ισχύος του Νόμου 3843/2010 ζήτησε από την Κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης επειδή ήδη σήμερα -85 ήμερες από την ισχύ του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων- σε όλες τις πολεοδομίες της Ελλάδος δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί μετά τις 1/10/2010 διότι αφενός οι μελετητές μηχανικοί δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν τις μελέτες παρόλο που έχουν γίνει πολλά σχετικά σεμινάρια και αφετέρου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν ξέρουν να τις ελέγχουν διότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος έχει ως εξής:


Ο ΚΕΝΑΚ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων) ισχύει για όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί από τις 1/10/2010 και διατυμπανίστηκε κατάλληλα από το ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη σήμερα -85 ήμερες από την ισχύ του ΚΕΝΑΚ- σε όλες τις πολεοδομίες της Ελλάδος δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί μετά τις 1/10/2010 διότι αφενός οι μελετητές μηχανικοί δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν τις μελέτες παρόλο που έχουν γίνει πολλά σχετικά σεμινάρια και αφετέρου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν ξέρουν να τις ελέγχουν διότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του ΥΠΕΚΑ να εκδώσει έγκαιρα τις απαιτούμενες διευκρινιστικές του νόμου εγκύκλιους διαταγές, είναι η απώλεια εγκεκριμένων δανείων και προθεσμίες για επιδοτήσεις.

Επειδή  ο νόμος 3843/2010 έχει κακώς αντιγραφεί από αντίστοιχο της Γαλλίας από στερούμενους πλήρους γνώσης της πολεοδομικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μη  μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά πρότυπα με ακρίβεια, ενώ είναι πλήρης ασαφειών, που κατά τη συνήθη πρακτική του νεοελληνικού Κράτους πρέπει να ερμηνευθούν με εγκύκλιους διαταγές.

 
Eρωτάσθε εάν προτίθεσθε να παρατείνετε τουλάχιστον για ένα εξάμηνο την ισχύ και εφαρμογή του νόμου, μέχρις ότου διορθωθεί και διευκρινιστεί ώστε να γίνει εφαρμόσιμος στην ελληνική πραγματικότητα.
 
 
 
Ηράκλειο 25/12/2010
Ο ερωτών
Μανώλης Κ.Κεφαλογιάννης
 
 
 


Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter