Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός

mk FOTO web

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο Λευτέρης Χριστοφόρου Κύπριος ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία των συναδέλφων τους Ισπανών ευρωβουλευτών Santiago Fisas Auxela (PPE) και Javi Lopez (S&D) για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018 προκειμένου να διατεθεί μέρος των κονδυλίων των ειδικών εκδηλώσεων για τα έξοδα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων.

«Η Μεσόγειος Θάλασσα στο πέρασμα των αιώνων υπήρξε πεδίο συγκρούσεων με δραματικές επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής.

Αλλά και τόπος συνάντησης τριών ηπείρων. Λαών και πολιτισμών με θρησκευτικές και γλωσσικές διαφορές.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες –η σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- δίνουν τη δυνατότητα κάθε τέσσερα χρόνια σε περισσότερους από 4.000 νέους και νέες, αθλητές και αθλήτριες από 26 χώρες της περιοχής της Μεσογείου να συναντηθούν στο «στίβο της ευγενικής άμιλλας». Να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και σχέσεις αλληλεγγύης βάζοντας στην άκρη διαφορές, θρησκείες, χρώματα.

Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Ενώνει. Καλλιεργεί Αρχές και Αξίες. Απομακρύνει εντάσεις. Ειδικά στην περιοχή μας που η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζητούμενα.

Γι΄ αυτό η πρωτοβουλία των Ισπανών συναδέλφων μας, την οποία στηρίζουμε, είναι σημαντική. Και πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα. Όχι, μόνο για την οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των συγκεκριμένων Μεσογειακών Αγώνων του 2018. Αλλά του Θεσμού γενικότερα.»

Στήριξη στους κροκοπαραγωγούς της Κοζάνης», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

MK 01

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του προς την Επιτροπή ζητά την ενίσχυση των κροκοπαραγωγών της Κοζάνης που κατέχουν την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δεύτερη παγκοσμίως.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το φυτό κρόκος ή saffron, Crocus sativus L. είναι γνωστό από την αρχαιότητα με αναφορές στην Ελληνική μυθολογία, ενώ στην αρχαία Κρήτη, το φυτό κρόκος καλλιεργείτο από τους Μινωίτες για τα χρυσόχρωμα στίγματα του υπέρου του, τα οποία και χρησιμοποιούσαν στη βαφική τέχνη, στη μαγειρική και ως φάρμακο.

Σήμερα, ο κρόκος είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εισόδημα και την απασχόληση των παραγωγών του. Η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της Κοζάνης, κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά το Ιράν στην παραγωγή κρόκου, με 5,7 τόνους ετησίως , και την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του FAO, ότι δείκτες DRC και SCB* δείχνουν ότι ο κρόκος αποτελεί προϊόν με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ υπάρχουν υψηλά περιθώρια εμπορίας δεδομένου ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν λιγότερο από το 65% της τελικής τιμής του καταναλωτή.

Λαμβάνοντας υπόψη, τις σημαντικές ιδιότητες αυτού του προϊόντος και την υψηλή προστιθέμενη αξία του, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η παραγωγή, η εξαγωγή και η εμπορία αυτής της πολύτιμης καλλιέργειας.

Ως εκ τούτου ερωτάται η Επιτροπή:

-Πως προτίθεται να ενισχύσει τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Έλληνες κροκοπαραγωγούς της Κοζάνης, λόγω της αυξητικής τάσης της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου του κρόκου;

-Σχεδιάζει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή κρόκου μέσω καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων, καθιστώντας έτσι τον ευρωπαϊκό κρόκο ανταγωνιστικότερο, ποιοτικότερο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής του και χρησιμοποιώντας βιώσιμες και αποδοτικότερες μεθόδους καλλιέργειας;»

Πρώτο θετικό βήμα η προστασία 6 εμβληματικών αγροτικών προϊόντων στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας. Παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

MK 01

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

Σημεία της παρέμβασης του Έλληνα ευρωβουλευτή:

«Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας για την προστασία 100 Ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα.

Μας χαροποιεί καταρχήν το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι (6) ελληνικά εμβληματικά αγροτικά προϊόντα.

Η φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμος, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο Σητείας και η ελιά Καλαμάτας.

Ασφαλώς ο κατάλογος των 100 γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ΕΕ και Κίνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πλήρη κατάλογο και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Θα ενισχύσει τις τοπικές αξίες, τον Πολιτισμό και θα συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα μόλις την 22η χώρα σε μέγεθος και προορισμό των εξαγωγών της. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστιες. Και ιδίως στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων.

Γι΄ αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητος.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τα ποιοτικά προϊόντα από τις απομιμήσεις και τις παράνομες ιδιοποιήσεις.»

Σελίδα 1 από 102