«Ανυπαρξία προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στη Συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

mk FOTO web

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την προστασία των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» που τίθεται υπό αίρεση και αμφισβήτηση από την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα, ονομασίες και επωνυμίες κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτική η ερώτηση:

«Η πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ αντί να επιλύει προβλήματα προκαλεί πρόσθετα και στον εμπορικό τομέα δημιουργώντας αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητος στους Έλληνες παραγωγούς και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο άρθρο 1 παρ. 3(θ) της συμφωνίας δεκάδες ελληνικά προϊόντα, εμπορικά σήματα και επωνυμίες που έχουν προέλευση από τη Μακεδονία και προστατεύονται βάσει των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων τίθενται ουσιαστικά υπό αίρεση και αμφισβήτηση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία εντός τριετίας. Παράλληλα, δεν έχει ληφθεί στη συμφωνία καμία πρόνοια για την μετονομασία σε προϊόντα της «Βορείου Μακεδονίας» των προϊόντων της πΓΔΜ.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πάγια πρακτική της γειτονικής χώρας είναι η κατάχρηση προστατευόμενων προϊόντων και εμπορικών ονομασιών που οδηγεί σε ουσιαστική παραπλάνηση των καταναλωτών και θέτει υπό αμφισβήτηση τν ποιότητα, την καταγωγή και τη σύνθεση των εν λόγω προϊόντων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Ποια είναι η ερμηνεία της στο πλαίσιο της συμφωνίας όσον αφορά την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων και εν γένει των ευρωπαϊκών εμπορικών ονομασιών και σημάτων;

2. Πως σκοπεύει να προστατεύσει και να υπερασπισθεί τα ήδη προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ που νομιμοποιούνται μέσα από μια τέτοια συμφωνία;»

Το συγκεκριμένο άρθρο της Συμφωνίας:

θ) Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερομένων προνοιών, θα δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπο-τμήμα.

 

Μανώλης Κεφαλογιάννης για ΒΟΑΚ: «Η κατασκευή του θα συμβάλλει αποφασιστικά στην Ανάπτυξη όλης της Κρήτης»

MK 01

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά την ενημερωτική συνάντηση για τον ΒΟΑΚ που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη και παράγοντες από όλη την Κρήτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Νησί μας, η Κρήτη παραμένει η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα με το πλέον απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο. Ένα οδικό δίκτυο όπου θρηνούμε κάθε χρόνο δεκάδες αθώα θύματα.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου κλειστού τύπου από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία που θα συμβάλλει στην Ανάπτυξη όλης της Κρήτης πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Να ξεφύγει από τα μονοπάτια εξαγγελιών και αγνών προθέσεων.

Ο ΒΟΑΚ μπορεί να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ. Η βασική χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και αν απαιτηθεί να βρεθεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης από άλλους πόρους. Και ασφαλώς, αν χρειαστεί ένα τμήμα να χρηματοδοτηθεί από τους χρήστες των υπηρεσιών του νέου αυτοκινητοδρόμου. Λαμβάνοντας, ασφαλώς, σχετική πρόνοια για τους μόνιμους κατοίκους.

Επιτέλους, πρέπει να τερματιστούν οι ψευδαισθήσεις δεκαετιών, να σιγήσουν οι φωνές λαϊκισμού.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μεγάλο έργο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην Ανάπτυξη της Κρήτης.»

Μανώλης Κεφαλογιάννης : Η παραχώρηση στους Σκοπιανούς «Μακεδονικού έθνους» και «Μακεδονικής γλώσσας», αποτελεί απαράδεκτη εθνική υποχώρηση

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία στο Σκοπιανό:

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια δήλωση όσον αφορά την επίλυση του θέματος των Σκοπίων.

Ποιος δεν θέλει την επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμεί για τριάντα χρόνια; Ασφαλώς και όλοι το επιθυμούμε.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει το Κοινοβούλιο είναι ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας, χωρίς καμία κυβερνητική απόφαση από καμία χώρα και ουσιαστικά αναφέρεται σε «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα.

Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των Σκοπίων για να δημιουργήσουμε πρόβλημα και διχασμό στη χώρα μου, την Ελλάδα.

Σελίδα 1 από 138