Σημαντικά Θέματα

mk FOTO web

«Νέα προκλητική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Τουρκία εξέδωσε την Τρίτη 9 Μαΐου νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα με άμεση εφαρμογή.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της νήσου Μεγίστης(Καστελόριζο) που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.

Η άσκηση σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17 καλύπτει μία μεγάλη περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά της νήσου και έτσι παραμένει εγκλωβισμένη στο σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση (SRR) η οποία συμπίπτει με το FIR Αθηνών..

Η εκδοθείσα NAVTEX αποτελεί μία ακόμη κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει την επιθυμία της Τουρκίας να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή όπως πράττει και με την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Και αποτελεί ασφαλώς μία ακόμη έμπρακτη αμφισβήτηση και έλλειψη σεβασμού της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκία που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος;

- Προτίθεται να τα περιλάβει στην επόμενη Έκθεση Προόδου για την Τουρκία;»

Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter