Κατεπείγουσα ερώτηση για την αμφισβήτηση των Ιμίων από την Τουρκία κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

mk FOTO web

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άκρως προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ευθέως αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία άκρως προκλητική τοποθέτησή του αναφορικά με το σχέδιο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Τα Ίμια αποτελούν μία συστάδα νησίδων της Δωδεκανήσου. Αυτά εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10-12-1947) όπου η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τις νήσους της Δωδεκανήσου απαριθμούμενες: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο ως και τις παρακείμενες νησίδες. Σε προγενέστερη μάλιστα διμερή συνθήκη, του 1932, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία τα Ίμια συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη. Αργότερα, καθώς όλες οι ιταλικές κτήσεις επί της Δωδεκανήσου πέρασαν στην ελληνική κυριότητα, ομοίως και τα Ίμια ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω και ποια είναι η θέση σε αυτή την ευθεία αμφισβήτηση από μία υπό ένταξη χώρα των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους;

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του ΕΚ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

 

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«48 ημέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη κατάσταση πολιτικής ομηρείας.

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ως πολιτικοί κρατούμενοι. Όπως δήλωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ.

Αυτή η πολιτική ομηρεία καταργεί κάθε έννοια Κράτους Δικαίου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, σχέσεων καλής γειτονίας.

Και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των διωχθέ ντων ξένων και Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τους συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα στα 150.000 άτομα. Δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι.

Χωρίς αποδείξεις ενοχής. Χωρίς δίκη. Χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Στην ίδια κατάσταση ακριβώς και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Ζουν και αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία της επιβολής μίας εξοντωτικής ποινής.

Πριν 20 ημέρες ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας επισκέφθηκα την Άγκυρα. Κορυφαίο θέμα, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις μου η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Επέστρεψα απαισιόδοξος και βαθιά προβληματισμένος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που θα υιοθετήσουμε με ευρύτατη πλειοψηφία δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα.

Στέκεται, δίπλα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που δοκιμάζονται σκληρά.

48 ημέρες μετά.

Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοεί συστηματικά την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα. Αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και σήμερα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία α λα καρτ. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς Δημοκρατία. Χωρίς Κράτος Δικαίου.

Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία με καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με συλλήψεις και διώξεις. Με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Με παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ γειτονικών χωρών.

Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Χωρίς σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών. Χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι η ώρα για τον Τούρκο πρόεδρο να μας εκπλήξει θετικά. Να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δεν αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έκανε αποδεκτή την πρόταση Ψηφίσματος του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με πρόταση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έκανε αποδεκτή την πρόταση Ψηφίσματος του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το Ψήφισμα θα τεθεί προς συζήτηση την επόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με το Ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Συγκεκριμένα:

1. Ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιώτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

2. Καλεί την Τουρκία να απέχει από τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτικού και νομικού θέματος από ένα κοινό συνοριακό συμβάν, το οποίο επιλυόταν στο παρελθόν επί τόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών και των δύο πλευρών ·

3. Yπενθυμίζει τα ευρωπαϊκά συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου 2018 και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και τη θεμελιωδώς σημαντική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας ·

4. Kαλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε κάθε επαφή ή επικοινωνία με τους τούρκους αξιωματούχους και τις τουρκικές αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας ·

5. Aναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ελλάδας, στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής / Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

kefalogiannis vemper 1

Περισσότερα Νέα...

Σελίδα 1 από 108