Μ. Κεφαλογιάννης: «Ένα δεύτερο θετικό δείγμα γραφής από την Τουρκία»

fotomkeppweb

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που παρέμενε φυλακισμένος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Η σημερινή αποφυλάκιση και επιστροφή στην πατρίδα του, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές φυλακές είναι ασφαλώς ένα δεύτερο θετικό δείγμα γραφής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
Έρχεται μετά από την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Αξιωματικών των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή που αφέθηκαν ελεύθεροι τον Αύγουστο.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι επιθυμούμε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία που θα αποτελεί παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ελπίζουμε και περιμένουμε ο Τούρκος πρόεδρος να μας εκπλήξει θετικά και στο μέλλον."​

Μανώλης Κεφαλογιάννης:«Η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού απειλούν σοβαρά το μέλλον της Ελλάδος»

MK 01

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει έχει να αντιμετωπίσει και το πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα του δημογραφικού. Ένα πρόβλημα που επηρεάζει σταδιακά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει. Οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από αυτούς που πεθαίνουν. Και όλες οι προοπτικές σύμφωνα με τις μελέτες είναι από εξαιρετικά απαισιόδοξες έως δυσοίωνες.

Τα συστηματικά ποσοστά χαμηλών γεννήσεων (1,26 ανά ζεύγος) και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας προς ένα κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό.

Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1 παιδιά ανά ζεύγος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050 θα μειωθεί στα 8,3 εκατομμύρια, με αντίστοιχη μείωση των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Και ο εν δυνάμει ενεργά οικονομικός πληθυσμός θα μειωθεί από 7 εκατ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκατ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της τα παραπάνω στοιχεία;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποτραπεί η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;

Τι ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη κατά της υπογεννητικότητας;»

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Οι κτηνοτρόφοι μας χάνουν αναίτια την εξισωτική αποζημίωση από τις μεθόδους που εφαρμόζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

fotomkweb

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων της περιοχής της Θεσσαλίας για τη μέθοδο που ακολούθησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, μία μέθοδος που δεν λαμβάνει υπόψη τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και αποκλείει αναίτια πολλούς κτηνοτρόφους μας από την εξισωτική αποζημίωση κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε σημαντικό αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με καταγγελίες των κτηνοτρόφων της περιοχής της Θεσσαλίας με τη μέθοδο της οριοθέτησης που υιοθετήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων αποστερείται πλήρως της εξισωτικής αποζημίωσης, ενός πολύ σημαντικού βοηθήματος του περιορισμένου εισοδήματός τους.

Στη διαδικασία οριοθέτησης που υιοθετήθηκε, στον κύριο περιορισμό για την ξηρασία δεν λαμβάνονται υπόψη ως γεωργικές εκτάσεις οι μόνιμοι βοσκότοποι αν και σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού 1307/2013 ορίζεται ως γεωργική έκταση οποιαδήποτε έκταση αρόσιμης γης, μονίμων βοσκοτόπων και μονίμων λειμώνων ή μονίμων καλλιεργειών.

Επιπροσθέτως, δεν ελήφθη υπόψη το κριτήριο για την ξηρασία όπως ορίζεται στον Κανονισμό 1305/2013.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ενώ στο κριτήριο της ξηρασίας το ελληνικό Υπουργείο όρισε ως τοπική διοικητική μονάδα τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, στην οικονομική δραστηριότητα χρησιμοποιεί τους Νομούς αν και γνωρίζει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ακόμη και μέσα στον ίδιο Νομό με αποτέλεσμα περιοχές εντός κάποιου νομού που πληρούν τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κανονισμού να τίθενται εκτός.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της τα παραπάνω;

-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε κτηνοτρόφοι που δικαιούνται με τα κριτήρια των Ευρωπαϊκών Κανονισμών να μπορούν να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση;

-Είναι στις προθέσεις της να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τη διαδικασία οριοθέτησης σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τη μεθοδολογία που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Περισσότερα Νέα...

Σελίδα 1 από 117