Ο αλυτρωτισμός και ο μεγαλοιδεατισμός της Αλβανίας θα την κλείσουν την πόρτα της Ευρώπης, ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

MK 01

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηλιτεύει τα σχέδια ενοποίησης Αλβανίας-Κοσόβου που υποδαυλίζουν τον αλβανικό αλυτρωτισμό και μεγαλοιδεατισμό.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σχέδιο ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου ανακοίνωσαν στα Τίρανα οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών. Κατά τους Αλβανούς ηγέτες, η «ενοποιητική πλατφόρμα» προβλέπει τη μεταξύ των δύο κρατών κατάργηση των συνόρων, ενοποίηση των αγορών, τελωνειακή ένωση κ.α..

Η υλοποίηση των παραπάνω θα σημάνει τη δημιουργία de facto μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ως πρώτο βήμα για τη «Μεγάλη», με την ενοποίηση, όπως την ονειρεύεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός, τμημάτων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ελλάδας.

Ο Ράμα ανέφερε ότι η κατάργηση των συνόρων θα έλθει οπωσδήποτε με την ένταξη Αλβανίας και Κοσόβου στην Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι και οι δύο χώρες απέχουν πολύ από το να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Θεωρούν έτσι ότι θα εκβιάσουν την ένταξή των χωρών τους στην Ε.Ε. όταν η Αλβανία δεν πληροί παρά ελάχιστα κριτήρια ενώ το Κόσοβο (το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ως κρατική οντότητα από ένα μεγάλο αριθμό κρατών) κανένα.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτού του είδους οι «αθώες ενοποιήσεις» μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Και αυτό που εμπνέει όλους τους Ευρωπαίους αλλά πρέπει και όλους εκείνους που έχουν φιλοδοξίες να ενταχθούν στην Ένωση είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Ποιες είναι οι θέσεις της Επιτροπής στις παραπάνω ενέργειες και ιδιαίτερα για μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ;»

Σημαντικές συζητήσεις και επαφές έχει το τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με Ευρωπαίους αξιωματούχους

20171019 a

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει στους συνομιλητές του το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τους Επιτρόπους Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρο Επιτροπής, Υπεύθυνο για ζητήματα Εργασίας Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Guenther Oettinger, Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Phil Hogan, Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Carlos Moedas, Επίτροπος Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας, Gabriel Mariya, Επίτροπο Ψηφιακών Τεχνολογιών, Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Υπεύθυνο για Ζητήματα Ευρώ και Κοινωνικού Διαλόγου, Pierre Moscovici Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Karmenu Vella Επίτροπο Αλιείας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος συναντήθηκε και συζήτησε με τον Γιόζεφ Ντολ, πρόεδρο του ΕΛΚ και παραβρέθηκε με τους ευρωβουλευτές σε εκδήλωση του κόμματος και της νεολαίας.

Τέλος, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της αίθουσας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Το όνομα σαν όχημα αλυτρωτισμού δεν βοηθάει τα Σκόπια να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση», απάντηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση απαντώντας στο Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πάντα προσηλωμένη στη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ασφαλώς και στην ένταξη της χώρας σας. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση, η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει σημάδια εγκατάλειψης της ανούσιας αλυτρωτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Που χρησιμοποιούσε το θέμα του ονόματος σαν όχημα αλυτρωτισμού και ψευδεπίγραφων εδαφικών διεκδικήσεων.

Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές ζήτημα. Είναι διεθνές.

Και αυτό ορίζεται σαφέστατα:

Πρώτον, από τις αποφάσεις 817 και 845 του 1993 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου σαφέστατα συνιστάται η ταχεία διευθέτηση του θέματος της ονομασίας για το καλό των ειρηνικών σχέσεων και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεύτερον, από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Και τρίτον, από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που ελήφθησαν στο Βουκουρέστι το 2008 και θέτουν ως προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τη λύση του ζητήματος του ονόματος.

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, κάποιοι άλλοθι την Ελλάδα για τη μη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα Νέα...

Σελίδα 1 από 94