Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν μπορούν να τα θιξουν

IMG DT20

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα σε μία θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Ρόδο περνά την Κάρπαθο και την Κάσο και φθάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε μία νέα προκλητική ενέργεια έναντι της Ελλάδος προέβη η Τουρκία προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν, παράλληλα με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έκανε επτά αιτήματα προς την τουρκική γενική διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε μία θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φθάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης.

Τα αιτήματα αυτά που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αφορούν ξεκάθαρα ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικείται από την Τουρκία η οποία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δήθεν πρόκειται για μία ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή αυτή που βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς όχι μόνο δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά δεν παράγει και έννομο αποτέλεσμα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της η παραπάνω προκλητική ενέργεια κατά της Τουρκίας;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί καθώς θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;​

Η Ελλάδα θα εισπράξει 1,7 δις ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αντί 294 εκ ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση

fotomkeppweb

 

Γενναία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα θα εισπράξει 1,7 δις ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αντί 294 εκ ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση. Οι πόροι του ΤΔΜ αυξάνονται από 7,5 σε 44 δις ευρώ.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ ενισχύει σημαντικά τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Με την πρόταση της Κομισιόν, οι πόροι για το Ταμείο που αποτελεί το βασικό εργαλείο προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, αυξάνονται από 7,5 δις ευρώ σε 44 δις ευρώ. Κάτι που αυξάνει αντίστοιχα τους πόρους για τη χώρα μας από 294 εκ ευρώ σε 1,7 δις ευρώ.

Η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΤΔΜ αποτελούσε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελούσε, επίσης, τη βάση της πρότασης της Έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που είχα την τιμή να παρουσιάσω πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως γενικός εισηγητής.

Στόχος μας, αυτή η καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική να συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, όπως η περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ώστε η μετάβαση της χώρας μας προς μία Πράσινη Εποχή, μία Πράσινη Οικονομία να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο, απροστάτευτος. Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό που θα βοηθήσει και θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ένας μηχανισμός απολύτως ευθυγραμμισμένος με το μέγεθος των δυσκολιών με χαρακτηριστικά που από την πρώτη ώρα διεκδικούσε η ελληνική κυβέρνηση.»

Κοινή Δήλωση για την προστασία της Υγείας των πολιτών της Ε.Ε. συνυπέγραψε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

mk foto-ant3-website

«Προστασία της Υγείας των Ευρωπαίων πολιτών».

Η Κοινή Δήλωση που υπογράφεται από ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη μέλη έχει ως στόχο να αναδείξει την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να αναζητήσει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις προς όφελος των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 που βίωσε και βιώνει όλη η Ευρώπη κατέδειξε σημαντικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μας δίδαξε ότι ακόμα και  η Οικονομία εξαρτάται, πάνω από όλα, από την Υγεία.

Αυτή, η πανδημία απέδειξε ότι δεν γνωρίζει σύνορα. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνη της. Να εξασφαλίσει από μόνη της την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει  τα κράτη μέλη να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Αυτή, η πανδημία πρέπει να μας κάνει σοφότερους για ένα καλύτερο αύριο.  

Είναι ανάγκη και υποχρέωση μας να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο. Κανέναν, χωρίς φροντίδα. Τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον. Κανέναν χωρίς ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στη χορήγηση φαρμάκων.

Όπως αποτελεί ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οι νέες θεραπείες και τα εμβόλια για τον Covid-19 θα είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (pdf): εδώ

 

Περισσότερα Νέα...

Σελίδα 1 από 147