Ανάγκη κοινοτικής στήριξης για την ανανέωση των εναερίων μέσων πυρόσβεσης. Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη

mk FOTO web
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση

Οι πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της Ελλάδος έχουν καταστρέψει περιουσίες, σπίτια, δασικές περιοχές και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα, στην Ανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στη Θάσο και σε αρκετές ακόμη περιοχές η δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί ή κατασβέστηκαν όταν η καταστρεπτική τους μανία δεν είχε κάτι άλλο να κάψει.

Παρά τις τιτάνιες υπεράνθρωπες προσπάθειες κυρίως των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών και των χειριστών των εναερίων μέσων πυρόσβεσης η έλλειψη επαρκών εναερίων μέσων λόγω γήρανσης του στόλου τους με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς δεν υποβοηθά στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών όταν αυτές εκδηλώνονται.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια κοινοτικά ταμεία η κοινοτικά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν την ανανέωση και τον εμπλουτισμό των μέσων εναέριας πυρόσβεσης;

Τι προθεσμία έχει η ελληνική κυβέρνηση για αιτήσεις την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των σημαντικών ζημιών;

Εισβολή δηλητηριωδών ψαριών στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα από την Ερυθρά Θάλασσα. Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβουλιο.

foto MK

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Φωτεινή Αραμπατζή με αφορμή την ανάγκη ετοιμότητας και οχύρωσης της ελληνικής αλιείας απέναντι στην εισβολή αλλόχθονων ειδών ψαριών στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα από την Ερυθρά Θάλασσα, κατέθεσαν ερωτήσεις στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι γνωστή δυστυχώς η σχεδόν μηδενική απορρόφηση - μόλις 1% - των πολύτιμων κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αλιεία και Θάλασσα (ΕΠΑΛΘ 2014 - 2020) από την διαρκώς εν υπνώσει Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με δεδομένη όμως την ανάγκη ετοιμότητας απέναντι στην εισβολή στα μεσογειακά ύδατα ενός νέου είδους δηλητηριώδους ψαριού, του λεγόμενου Plotosus Lineatus ως συνέπεια της λεσσεψιανής μετανάστευσης, η Κυβέρνηση καλείται να "ξυπνήσει". Ο κίνδυνος πρόκλησης ραγδαίας μείωσης των γηγενών αλιευτικών πληθυσμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των αλιέων της χώρας μας και το περιβάλλον επιβάλλουν εγρήγορση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών εργαλείων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου να απαντήσει:

1. Θα ενεργοποιήσει επιτέλους τα προβλεπόμενα από το ΕΠΑΛΘ 2014 - 2020 κονδύλια για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου εξάπλωσης των αλλόχθονων ειδών;

2. Υπέβαλε η χώρα μας πρόταση στο πρόσφατο Πρόγραμμα της Ε.Ε. "Γαλάζια εργαστήρια: Καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον θαλάσσιο τομέα", που προσέφερε ευκαιρία στήριξης έργων για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών;

3. Θα θέσει, στο πλαίσιο της πολιτικής γειτνίασης, το ζήτημα στις αιγυπτιακές αρχές με στόχο την επεξεργασία πιθανών λύσεων και περιορισμού του φαινομένου της λεσσεψιανής μετανάστευσης;».

12 εβδομάδες προθεσμία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για το σεισμό σε Λεσβο και Χίο

Eurovouleutes ND

12 εβδομάδες προθεσμία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για το σεισμό σε Λεσβο και Χίο
Απάντηση της Επιτρόπου Κορινας Κρετσου στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να μην χαθούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε Λέσβο και Χίο

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και οι ευρωβουλευτές του κόμματος Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης είχαν με κατεπείγουσα ερώτησή τους ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κοινοτική στήριξη και αλληλεγγύη για τις ζημιές που είχαν υποστεί η Λέσβος και η Χίος από το φονικό και καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της προθεσμία 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής για να υποβάλλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η συνολική ζημιά πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής. Η Λέσβος και η Χίος αποτελούν μέρος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την οποία το κατώτατο όριο ζημιάς ανέρχεται στα 38,2 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, το 100% της χρηματοδότησης που αναφέρουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την ερώτησή τους περιέχεται στη νομοθετική ρύθμιση της Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο προβλέπει ένα ποσοστό συγχρηματοδοτήσης 95% από το συγκεκριμένο Ταμείο για τα έργα ανασυγκρότησης ύστερα από μείζονα ή περιφερειακή φυσική καταστροφή.

Περισσότερα Νέα...

Σελίδα 1 από 89