kefalogiannis 09 540 355

Μετά την πρωτοφανή κρίση που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία 6 χρόνια, είναι πλέον εμφανές ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει. Η Ελλάδα ξεπερνώντας τον σκόπελο της ύφεσης, μπαίνει και πάλι με σταθερά βήματα σε πορεία ανάπτυξης.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα, απαιτούν από την Ευρώπη να μετουσιώσει τα διδάγματα της πανευρωπαϊκής κρίσης σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσει τις πολιτικές της και να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική με βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρώπη χρειάζεται να δώσει εκ νέου στους πολίτες της το όραμα του ευρωπαϊκού σχεδίου και να διασφαλίσει την ευημερία και την ασφάλεια που αξίζει στους Ευρωπαίους πολίτες να έχουν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος καμπής, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη,  με το ΕΣΠΑ να αποτελεί ένα βασικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη άλλωστε, μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους για τη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας, η οποία έχει πλέον φτάσει στην 4η θέση (από τη 18η πέρυσι) σε επίπεδο απορρόφησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με στόχο να στηρίξει τους Έλληνες επιχειρηματίες. Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελεί πλέον η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και ειδικότερα η διευκόλυνση της πρόσβασης τους στη χρηματοδότηση. Τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014–2020 διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις ΜμΕ, (από 70 δις. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013 σε 140 δις. ευρώ) ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. 

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην καινοτομία επιδιώκοντας να αυξηθεί η παραγωγικότητα των ΜμΕ, να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές συνεργασίες σε διακρατικό επίπεδο, να δοθεί η δυνατότητα στις ΜμΕ να επεκταθούν σε νέες αγορές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υποδομές. Στόχος είναι επίσης να αξιοποιηθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα και διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις δανείων. 

Η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς είναι ένα κρίσιμο θέμα για τις επιχειρήσεις, ώστε τελικά η καινοτομία να αποκτήσει και εμπορικό πρόσημο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ‘επιχειρείν’ στο διαδίκτυο απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και να στηριχθούν οι διαδικτυακές νεοφυείς επιχειρήσεις, με ευέλικτες διαδικασίες και επιδοτήσεις. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να εφαρμοστούν οι κανόνες της Ενιαίας Αγοράς ΙΙ, για την άρση των εμποδίων, για την αναγνώριση των διπλωμάτων και δεξιοτήτων, για το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η γνώση, δηλαδή η εκπαίδευση, η χρηματοδότηση, η τεχνολογία, η επιχειρηματική κουλτούρα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού πλαισίου συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο για την ανάπτυξη. Νέοι θεσμοί όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, το ευρωπαϊκό δίκτυο μεντόρων έρχονται να βοηθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια συνολική πρόταση για την ανάπτυξη. Στην πρόταση αυτή, που ονομάζεται «Επιχειρηματικότητα 2020», προβλέπονται ενισχύσεις για ΜμΕ (χρηματοδοτήσεις, τεχνογνωσία,  συνέργειες, επιχειρηματικά δίκτυα και ενώσεις) και το Πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Η ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και του Ταμείου Χρηματοδότησης ΜμΕ που πρόκειται να δημιουργηθεί, θα εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους.

Θα πρέπει όλα αυτά τα ευρωπαϊκά εργαλεία, να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο για την χώρα μας. Χρειάζεται να εστιάσουμε στον στόχο της ανάπτυξης και με συνέπεια να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στις παγκοσμιοποιημένες αγορές. Χρειάζεται να καταστήσουμε την οικονομία μας πραγματικά ευημερούσα μετά από δεκαετίες σοβαρών παθογενειών.

Ως Έλληνες, είναι πλέον καιρός να θαμπώσουμε την Ευρώπη με την πρόοδο και τις δυνατότητές μας και να αδράξουμε την ευκαιρία που η Ευρώπη μας προσφέρει, για μια νέα αρχή, σε νέες, δυνατές και υγιείς βάσεις. 

Στόχος μας στην Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι να χτίσουμε μαζί με τους εταίρους μας μιαν Ευρώπη σταθερή, ελεύθερη, ασφαλή, αλληλέγγυα και ευημερούσα προς όφελος όλων των πολιτών της. 

Όλα αυτά αποτελούν και το προσωπικό μου στοίχημα, αν με τιμήσει ο Ελληνικός λαός για να τον εκπροσωπήσω στην Ευρωπαϊκή Βουλή.

Διέδωσε αυτό το άρθρο στους φίλους σου!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter