Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άμεση λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του βακτηρίου ταχείας ξήρανσης της ελιάς που απειλεί αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα
Ζητείται από την Ελλάδα και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους παραγωγούς για την επιδημία του βακτηρίου Xylella Fastidiosa
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα στην Ολομέλεια του στο Στρασβούργο ψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του βακτηρίου Xylella Fastidiosa, το οποίο προκαλεί ταχεία ξήρανση της ελιάς και την πρόληψη της μετάδοσής του.
Ο Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε σχετικά:
"Σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος φυτοπροστασίας από την Xylella που πλήττει τα ελαιόδεντρα ιδιαίτερα στην περιοχή της Νότιας Ιταλίας. Είναι απαραίτητο η Επιτροπή να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών από το μικρόβιο. Μέτρα όπως η πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα, μέτρα για τη διακίνηση του φυτικού και πολλαπλασιαστικού υλικού, περισσότερες και συχνότερες επιθεωρήσεις στις καλλιέργειες.
Η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς είναι επιτακτική ανάγκη. Υπάρχει απώλεια εισοδήματος, όχι μόνο λόγω καταστροφής των καλλιεργειών, αλλά και σε όρους πολιτισμικής κληρονομιάς και τουριστικών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Κέρκυρα με ελαιόδεντρα 600 ή και περισσοτέρων ετών, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος."
Το βακτήριο έχει ήδη μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαπλωθεί και να μολύνει εκτός από ελαιόδεντρα, και Αμπέλια, Εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα (αμυγδαλιές, ροδακινιές και δαμασκηνιές) σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε πλήρεις αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί καθώς και για την εφαρμογή μέτρων εκρίζωσης των πληγέντων καλλιεργειών.
Επιπλέον, ζητείται από την Επιτροπή να συνεισφέρει με όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομική ανάκαμψη των πληγέντων περιοχών, καθώς και να δώσει κίνητρα σε γεωργούς να εφαρμόσουν μέτρα κατά της εξάπλωσης της ασθένειας.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αυστηρά μέτρα με στόχο την εξάλειψη του βακτηρίου εντός της ΕΕ, με έμφαση στις καλλιέργειες που είναι περισσότερο ευάλωτες στο να προσβληθούν από το μικρόβιο.