Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας για το θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων των Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με δύο ερωτήσεις μου, εντός του 2017 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχα θέσει το πολύ ευαίσθητο θέμα των άταφων νεκρών του Αλβανικού Έπους. Ένα θέμα, που το έχει κάνει έργο ζωής ο Γιώργος Σούρλας, παλιός και εκλεκτός συνάδελφος.
Οι άταφοι νεκροί του Αλβανικού Μετώπου δεν είναι μία απλή γραφειοκρατική εκκρεμότητα που διαιωνίζεται 77 χρόνια τώρα. Είναι, κόλαφος στον Πολιτισμό μας. Μία απαράδεκτη κατάσταση που στερεί από τους οικείους των άταφων στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών μας, τη ψυχική γαλήνη και ηρεμία.
Ελπίζω, η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να υλοποιηθεί. Και να «αναπαυθούν εν ειρήνη» όλα τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στην Πατρίδα και έγραψαν μία ολόχρυση σελίδα Έπους στην Ελληνική Ιστορία.»
Αναλυτικά η ερώτηση:
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
27 Οκτωβρίου 2017
E-006710-17
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Manolis Kefalogiannis (PPE)
http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/arrow_title_doc.gif Θέμα: Αναζήτηση πεσόντων στρατιωτικών στην Αλβανία
7 796 πεσόντες κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών», η οποία κυρώθηκε και από τις δύο εθνικές Βουλές.
Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες όπου μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός πολύ μικρός αριθμός πεσόντων. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση μικτής διακρατικής επιτροπής για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Έκτοτε η επιτροπή αυτή δεν συνήλθε και καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.
Μετά παρέλευση επτά ετών από την κύρωση της συμφωνίας, η μικτή επιτροπή συνήλθε τον Οκτώβριο του 2016 και συμφωνήθηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές του 2017 στα Τίρανα, για να γίνει η αναζήτηση των οστών και ο ενταφιασμός των πεσόντων.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η επιτροπή αυτή παρά τη συμφωνία δεν έχει συνέλθει και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση — κόλαφος στον Πολιτισμό μας — διαιωνίζεται επί 77 χρόνια.
Ερωτάται η Επιτροπή:
—
Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω που ασφαλώς δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές και τις ανθρωπιστικές αξίες;
—
Προτίθεται να ασχοληθεί με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαιωνίζεται επί 77 χρόνια;