Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις κατά της δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τονίζει ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς τίθεται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου καθώς χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σαν δήθεν «τουρκική» παραβιάζοντας σαφώς για μία ακόμη φορά τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και ζητά από την Επιτροπή να λάβει θέση σε μία ακόμη προσπάθεια αναθεωρητισμού από τουρκικής πλευράς.
Στην ερώτησή του σημειώνει, επίσης, την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα καθώς στην ίδια ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι δήθεν απευθύνει εκκλήσεις προς την Ελλάδα για διάλογο αλλά η ελληνική πλευρά έχει αυξήσει την εχθρική της συμπεριφορά, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για δήθεν απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η Τουρκία σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη παραβιάζοντας ευθέως τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης που αναφέρει ρητώς ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική και την ονομάζει μουσουλμανική.
Η χώρα, η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών μέσω του διπλωματικού διαλόγου που θα εδράζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τους τελευταίους μήνες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της μονομερούς, προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τις σεισμικές έρευνες του «Όρουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πριν 13 μήνες όλοι οι πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Θεσμών επισκέφθηκαν την περιοχή του Έβρου συνοδευόμενοι από τον Έλληνα πρωθυπουργό όπου διαπίστωσαν την εργαλειοποίηση από τουρκικής πλευράς των μεταναστευτικών ροών όταν τότε χιλιάδες παράνομοι μετανάστες με προτροπή των τουρκικών αρχών προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος και να παραβιάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά καταδικάστηκαν απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει ακόμα στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων για αυτή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα στην ίδια ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πριν δύο ημέρες ισχυρίζεται ότι απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο προς την Αθήνα αλλά η ελληνική πλευρά έχει αυξήσει την εχθρική συμπεριφορά ενώ κατηγορείται η Ελλάδα για δήθεν απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πως κρίνει ειδικότερα την αναφορά σε δήθεν «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη μία αναφορά που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης από μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Πως κρίνει στο σύνολό της την ανακοίνωση της Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που βρίθει ανακριβειών;