Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την οξύμωρη διάκριση στη χρήση της δυνατότητας χρήσης στέβια. Που ενώ επιτρέπεται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε αναψυκτικά και φυσικούς χυμούς, απαγορεύεται σε κονσερβοποιημένα φρούτα στερώντας έτσι τη δυνατότητα κυρίως σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη να καταναλώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου έχει τεράστια οικονομική σημασία για τη χώρα μας, κυρίως λόγω του ότι το 40% του παγκόσμιου εμπορίου κομπόστας, προέρχεται από Ελληνικό Ροδάκινο.
Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1131/2011 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011, για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, η Ε. Επιτροπή επιτρέπει τη χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης σε ορισμένα τρόφιμα. Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 καθορίζει τα προϊόντα στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στέβια.
Δυστυχώς, οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση στέβια στα κονσερβοποιημένα ή εμφιαλωμένα φρούτα με κωδικό 4.2.3. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Αμερικάνικης Ένωσης για τον Διαβήτη[1], η στέβια μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του παραρτήματος, ώστε να διατεθεί ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων, όπως τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη;»