Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ένα ιδιαίτερα επικριτικό Ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Ελευθεριών που παρατηρείται στην Τουρκία.
Μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρώπη των Αρχών και των Αξιών δεν μπορεί να παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, προβλήματα στη Δικαιοσύνη, μη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μη σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, μη αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και μη προστασία των μειονοτήτων.
Ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα ήθελα να χαιρετήσω τις θέσεις όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζονται στο Ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως Έλληνας χαιρετίζω τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων και Κύπριων ευρωβουλευτών, που εργάστηκαν σε όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εθνικά μας θέματα.
Σε ώρες κρίσιμες για την Πατρίδα μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές χάραξαν κοινή εθνική στρατηγική και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν με την υιοθέτηση του Ψηφίσματος αυτού την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας, αποδεχόμενοι σειρά τροπολογιών που είχαμε προτείνει.
Τροπολογίες σημαντικού ενδιαφέροντος τόσο για τη Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, όπως μεταξύ άλλων ο σεβασμός από πλευράς της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να εκμεταλλευτούν το φυσικό τους πλούτο και να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης, η απόσυρση της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας και ο τερματισμός των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Παράλληλα μέσα από αυτές τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν και έγιναν μέρος του Ψηφίσματος τέθηκαν και τρία σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και απαιτείται η άμεση συμμόρφωσή της.
Η άρνησή της να προχωρήσει στην ψήφιση και επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (συνθήκη UNCLOS), ένα δίκαιο που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και άπτεται των Χωρικών Υδάτων, της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η μη συναίνεσή της στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Και τέλος η μη αποδοχή της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.»