Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τον ορατό κίνδυνο να χαθούν σημαντικά κονδύλια κοινοτικών πόρων για την Αλιεία κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκανε την ακόλουθη δήλωση.
«Η Αλιεία δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα. Του δυναμικού πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Αλλά είναι και ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα της.
Συνεισφέρει 3,1% στο ΑΕΠ αλλά παίζει και κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ζωή των κατοίκων των περιοχών εκείνων που παραδοσιακά εξαρτώνται από αυτή.
Δυστυχώς δεν έχει καμία στήριξη, καμία βοήθεια από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Που δυστυχώς «ψαρεύει σε θολά νερά» με «αρνητικό ρεκόρ» μηδενικής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων για την Αλιεία. Με σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν ήδη εγκεκριμένα από την ΕΕ κονδύλια, αλλά και να εγκριθούν ακόμα λιγότερα στο μέλλον.
Αναλυτικά η ερώτηση :
«Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση και Ιστορία στην Αλιεία.
Στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση στην ΕΕ σε αξία παραγωγής καλύπτοντας το 13%, μετά την Βρετανία (21%) και τη Γαλλία (19%).
Ενώ κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αξία και όγκο παραγωγής στην υδατοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου.
Στην Ελλάδα αναλογεί ένα σημαντικό ποσό κοινοτικών πόρων (390 εκ. Ευρώ) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία λαμβάνουν 590 εκ Ευρώ και 540 εκ Ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Βρετανία μόλις 250 εκ. Ευρώ.
Παρά την προφανή σημασία ενίσχυσης του τομέα σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας (17/03/2017), η απορρόφηση (δηλαδή οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές) είναι μόλις 1%. Από τις 27/10/2015 έχουν εκταμιευθεί μόλις 2,7 εκ ευρώ !!!. Σύμφωνα με τον κανόνα Ν+3 η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές άνω των 100 εκ Ευρώ μέχρι τις 31/12/2018, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών πόρων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Για ποιον λόγο υπάρχει μέχρι σήμερα σχεδόν μηδενική απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020;
- Η μέχρι του παρόντος μη απορρόφηση των χρημάτων, σε ποιο βαθμό συνιστά κίνδυνο απώλειας των συγκεκριμένων κονδυλίων;
- Σε τι βαθμό εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί η κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για την επόμενη προγραμματική περίοδο;»