Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης από το 2016 με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναδείξει το θέμα της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, μία εντελώς άδικη φορολογία που επιβάρυνε αρνητικά έναν αναπτυσσόμενο κλάδο. Στις απαντήσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε αποκλειστικά επιλογή της σημερινής κυβέρνησης.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Η ευκολία με την οποία ψεύδεται η κυβέρνηση είναι παροιμιώδης. Έχουμε πια ξεχάσει πόσες φορές έχει υποσχεθεί κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.
Ο αμπελοοινικός κλάδος, παρά τις πολλές δυσκολίες, είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος, που παράγει ποιοτικά κρασιά σε καλές τιμές που επιχειρούν επάξια να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Δυστυχώς η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από το 2016, έχει δημιουργήσει τις πλέον στρεβλές συνθήκες στην αμπελοοινική αγορά.
Ο φόρος δεν έχει αποφέρει έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο γιατί τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί.
Την ίδια ώρα τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή.
Οι επιπτώσεις στην βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων είναι δραματικές, αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς στους αγρότες, τους καθιστά ευάλωτους έναντι παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά.
Επειδή η βιωσιμότητα της αμπελοοινικής αγοράς έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο, εγκαλώ την κυβέρνηση για τα ψέματα που συνεχίζει να «ποτίζει» τους παραγωγούς και την καλώ να καταργήσει τώρα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Χωρίς ασφαλώς καμία επιβολή φόρου, ως δημοσιονομικού ισοδύναμου, στο τσίπουρο και στην τσικουδιά.