Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή και τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με τη διέλευση τουρκικού πολεμικού σκάφους υποκλοπών από την Άνδρο που αυξάνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επιλογή του χρόνου και του τόπου του επεισοδίου μόνο τυχαία δεν ήταν. Την Τετάρτη 10 Ιουνίου η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα άκρως επικριτικό Ψήφισμα κατά της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών το συγκεκριμένο Ψήφισμα υιοθέτησε πολύ σημαντικές τροπολογίες τους. Με τις τροπολογίες αυτές καθίσταται σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών και δεν αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της χώρας μας, τερματίζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.»
Αναλυτικά η ερώτηση:
Οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο υποσκάπτουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κάτι που κατηγορηματικά τονίζει και το άκρως επικριτικό ψήφισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την Τετάρτη 10 Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, παραλίγο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο νησί Άνδρος, το οποίο βρίσκεται πλησίον της Αθήνας, καθώς το τουρκικό πολεμικό σκάφος υποκλοπών Τσαρνταλί εισήλθε στο πεδίο βολής του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Αν και επανειλημμένως ειδοποιήθηκε από παρακείμενα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού να αποχωρήσει καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να βληθεί από προγραμματισμένες βολές, το τουρκικό πλοίο συνέχισε τον πλου για αρκετή ώρα προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας της ζωής του πληρώματός του. Στο τέλος, και αφού προέκυψε τελικά πραγματική απειλή λόγω της εκτελούμενης άσκησης, το τουρκικό πλοίο αναχώρησε για τα τουρκικά παράλια.
Κατόπιν τούτου ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Oι συγκεκριμένες πρακτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της διασφάλισης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών μελών και των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ;