«Τεράστια αγωνία των οικογενειών που τα παιδιά φοιτούν ή θα φοιτήσουν στη Μεγάλη Βρετανία».
«Στον αέρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις από τον αντίκτυπο του BREXIT».
«Ανύπαρκτος σχεδιασμός από την ελληνική κυβέρνηση για το κόστος μίας ασύντακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαική Επιτροπή ζητά τη στήριξη της Ευρωπαικής Ένωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση της εξόδου της χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και τονίζει την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού στην περίπτωση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική Ένωση χωρίς συμφωνία.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Αν και ο αναμενόμενος αντίκτυπος του Brexit είναι σε κάθε περίπτωση αρνητικός για τις οικονομίες και των δύο μερών, ένα πλέον πιθανό σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία -no-deal καθιστά το κόστος του Brexit ακόμα υψηλότερο, από μια ομαλή έξοδο. Ειδικά όταν οι ελληνικές εξαγωγές προς το Η.Β., σε αξία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα της Eurostat το 2017, σε ότι αφορά τον τουρισμό κυμάνθηκαν στα 2,11 δις Ευρώ, σε ότι αφορά τα προϊόντα στα 1,12 δις Ευρώ, εκ των οποίων το 30% περίπου αποτελούν αγροδιατροφικά προϊόντα, με αξία 362.236.461 εκ Ευρώ.
Είναι επομένως προφανές ότι η διαδικασία αποχώρησης θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας διακινδυνεύοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμφωνήσει σε περίπτωση no-deal να αποζημιώσει τους Ιρλανδούς αγρότες για την κατάρρευση των τιμών του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τους Δανούς γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, τους Ολλανδούς και τους Βέλγους ανθοπαραγωγούς, οι οποίοι εξάγουν σε μεγάλο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα σε τεράστια αβεβαιότητα και αγωνία βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που τα παιδιά φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στη Μεγάλη Βρετανία.Υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, έως και κατά 30%-40% περίπου. Επίσης, σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών. Αυτά θα συμβούν στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζει πλέον τους Έλληνες σπουδαστές ως κοινούς αλλοδαπούς.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Υπάρχει εκτίμηση από την Ελλάδα ή από την Επιτροπή, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο ειδικότερα στους παραπάνω τομείς, ενός no-deal Brexit;
2.Σκοπεύει να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου καθώς και τους Έλληνες φοιτητές σε ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία;»