Η παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία Κεφαλογιάννη για τα Εθνικά μας θέματα. Ισχυρό ράπισμα στον Ταγίπ Ερντογάν. Η τροπολογία που καταδικάζει την Τουρκία για την αμφισβήτηση της συνθήκης του Μοντρέ έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία από το ΕΚ.
- Με 438 (υπέρ), 123(κατά) και 128 (αποχές), υπερψηφίστηκε η «τροπολογία Κεφαλογιάννη» που καταδικάζει τις δηλώσεις της Τουρκίας για απόσυρση από τη Σύμβαση του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς των στενών του Βόσπορου και τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Β.Α Αιγαίου.
- Κοινοτικό κεκτημένο αποτελεί πλέον και η Συνθήκη του Μοντρέ και συμπεριληφθεί στην έκθεση για την Τουρκία.
- Υπερψηφίστηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές και από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η σημαντική πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη για να καταστεί κοινοτικό κεκτημένο, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και η Συνθήκη του Μοντρέ υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία τροπολογία που στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και υπερψηφίστηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου και από το σύνολο του ΕΛΚ.
Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μία διεθνής συνθήκη του 1936 που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά του Βοσπόρου και στα στενά των Δαρδανελίων και ισχύει μέχρι και σήμερα με ελάχιστες μικρές τροποποιήσεις. Πρόσφατα σε μία νέα προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.
Αναλυτικά η τροπολογία που εγκρίθηκε και συμπεριλήφθηκε στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας:
66α. καταδικάζει απερίφραστα τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί με απλό προεδρικό διάταγμα από τη Σύμβαση του Μοντρέ, μια σημαντική διεθνή συμφωνία που ρυθμίζει την ελεύθερη διεθνή ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου· σημειώνει ότι η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή́ ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γειτονικών χωρών της Τουρκίας.