Συνάντηση με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου είχε ο
Βουλευτής και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπου ενημερώθηκε από την Διοίκηση του Συλλόγου για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Ο πρώην Υπουργός αναγνωρίζοντας την καθημερινή προσφορά των φαρμακοποιών που αποτελούν το βασικό στήριγμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Βουλή των Ελλήνων και στους συναρμόδιους Υπουργούς υπόμνημα που του δόθηκε με τις θέσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης για την Φαρμακευτική Περίθαλψη, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς, να αξιοποιήσουν την επιστημονική τους εμπειρία σε θέματα που αφορούν το φάρμακο, την καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών, της διακίνησης των αναβολικών κλπ. ,τις σχέσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, την εξόφληση των ωφελουμένων από την χορήγηση φαρμάκων.
Το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κατέθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη σειρά από θεσμικές προτάσεις που θα συμβάλουν στο νοικοκύρεμα στον χώρο τις φαρμακευτικής περίθαλψης μερικά από τα οποία είναι τα εξής:
1) την εφαρμογή ενιαίας μηχανογράφησης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Με την εφαρμογή των παραπάνω θα είναι εφικτός ο έλεγχος της συνταγογραφίας και η πάταξη φαινομένων κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, πλαστής συνταγογράφησης και άλλων πρακτικών που δημιουργούν βλάβη στα οικονομικά των ταμείων .
2) το πλήρη και ξεκάθαρο διαχωρισμό των νοσοκομειακών που δεν θα χορηγούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία και θα διακινούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία
3) να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην κυκλοφορία παλιών, δοκιμασμένων και αποτελεσματικών φαρμάκων, τα οποία οι εταιρείες αποσύρουν από την αγορά λόγω περιορισμένου οικονομικού ενδιαφέροντος.
4) Να ευνοηθεί η ανάπτυξη και κυκλοφορία στην αγορά γενοσημων φαρμάκων (αντίγραφα φάρμακα) τα οποία χωρίς να στερούνται της θεραπευτικής αξίας των πρωτότυπων φαρμάκων, είναι φθηνότερα και επομένως βοηθούν στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
5) Αύξηση της συχνότητας των ελέγχων σε φαρμακεία , ιατρεία και νοσοκομεία. Αυστηρή τιμωρία των παραβατών. Αποκλεισμό από το επάγγελμα αυτών που συνειδητά και προς δικό τους όφελος ζημιώνουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία
6) Διαπραγμάτευση των εκπτώσεων που μπορούν να προσφέρουν τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εκπτώσεις αυτές δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς συνεννόηση
7) Να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης των ασθενειών. Ένα σχέδιο πρόληψης δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα θα απαλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα από υπέρογκες δαπάνες. (καλή αρχή μπορεί να γίνει με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, την εκπαίδευση των νέων παιδιών για σωστή νοοτροπία στη διατροφή, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την οδική ασφάλεια) Τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τη νοσηρότητα του πληθυσμού και ανάλογα τα έξοδα για το ασφαλιστικό σύστημα
8) Κατάργηση του κουτιού φαρμάκου ως μέσο κυκλοφορίας των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Πρέπει να αλλάξει όλη η υποδομή και τα φάρμακα να χορηγούνται ανα τεμάχιο (π.χ.να συνταγογραφείται αριθμός χαπιών ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας και όχι αριθμός κουτιών που πολλές φορές έχει αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια μεγάλο μέρος φαρμάκων για τα οποία έχει όμως πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο).
9) Να καταργηθεί ως χρονικό όριο για επανάληψη συνταγογράφησης στα χρόνια νοσήματα οι 30 μέρες. Ο ασθενής να πηγαίνει ανα τρίμηνο στον ιατρό ο οποίος θα συνταγογραφεί τρίμηνη θεραπεία η οποία θα επαναλαμβάνεται ανα μήνα στο φαρμακείο. Με αυτό τον τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν χρήματα αφού οι επισκέψεις στον ιατρό θα μειωθούν από 12 σε 4 ανα έτος.
10) Συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και όχι εμπορικού ονόματος φαρμάκου.
11) Αύξηση μισθών των ιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και με σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία.
12) Διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων και στους ασφαλισμένους αυτούς που ζημιώνουν το ασφαλιστικό τους ταμείο με δόλια πρόθεση
Όσον αφορά τη διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα ανέφεραν τα εξής:
1) Σχετικά με την πρόθεση της τωρινής κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της λίστας φαρμάκων. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε πριν μερικά χρόνια και αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον δημιούργησε προβλήματα, όπως η αύξηση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων στην εκτέλεση συνταγών και οδήγησε μεγάλο μέρος ασφαλισμένων να πληρώνουν οι ίδιοι και όχι το ασφαλιστικό τους ταμείο για τα φάρμακα που χρειαζόταν. Επομένως δεν κατανοούμε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα αποτυχημένο μέτρο.
2) Ο ΦΣΗ με αφορμή τις φήμες περί “ανοίγματος του κλειστού επαγγέλματος του φαρμακοποιού” δηλώνει ότι το επάγγελμα ποτέ δεν ήταν κλειστό. Ο ΦΣΗ επιθυμεί τη διατήρηση των πολύ αυστηρών προϋποθέσεων για το άνοιγμα νέου φαρμακείου και εμμένει στη διατήρηση του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος
3) Επίσης εμμένει στη διατήρηση του καθεστώτος της σταθερής λιανικής τιμής του φαρμάκου. Η υιοθέτηση αντιλήψεων για το φάρμακο, οι οποίες το θεωρούν ένα απλό καταναλωτικό προϊόν που υπόκειται στους Νόμους της ελεύθερης αγοράς, θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων και στην υποβάθμιση της ποιότητας τους.
4) Ζητούμε να υπάρξει νέο σύστημα κοστολόγησης φαρμάκων, με βάση όσο είναι δυνατόν αντικειμενικά δεδομένα όπως το κόστος παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου, το περιθώριο κέρδους των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.
5) Ζητούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει με μεγαλύτερο βαθμό τη σύσταση εταιρειών-φαρμακείων, στις οποίες βασικοί και ισότιμοι μέτοχοι θα είναι αποκλειστικά φαρμακοποιοί.
Ηράκλειο 29-11-2009
Αρχική
/
Νέα
/
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
/
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
30/11/2009
Κοινοβουλευτικες Δραστηριοτητες
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ