"Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times έδειξαν ότι η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν τον οικονομικό όλεθρο και την έξοδο από το ευρώ", επισημαίνει σε συνέντευξη του, στο NEWS 247, ο
υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μανώλης Κεφάλογιάννης.
Όπως τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται δομικές αλλαγές και συγκεκριμένα τη θωράκιση της δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται σε κλειστές συσκέψεις των κρατών μελών, αλλά δημοκρατικά σε όργανα εκλεγμένα από τους ευρωπαίους πολίτες που θα διασφαλίζουν την αλληλεγγύη και το σεβασμό των κοινοτικών και εθνικών νομοθεσιών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του έχει ως εξής:
-Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη μετά τις εκλογές, ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου;
Στην Ευρώπη θέλουμε να αλλάξουμε πολλά. Αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, έχει προσφέρει στην ήπειρό μας 60 χρόνια ειρήνης και ευημερίας.
Για την Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος αυτής της οικογένειας, αγωνίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Αυτές τις κατακτήσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες. Η σημερινή οικονομική κρίση, ο λαϊκισμός και οι ακραίες ιδεολογίες έχουν αναζωπυρώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού σε όλες τις χώρες. Εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε χωρίς αμφιταλαντεύσεις -όπως κάνουν άλλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο ευρωπαίος πολίτης είτε του βορρά είτε του νότου πρέπει να αισθάνεται ότι συμμετέχει ισότιμα στις εξελίξεις. Πρέπει επομένως να ενισχυθούν επιπλέον οι δημοκρατικοί και αντιπροσωπευτικοί θεσμοί της Ευρώπης. Για πρώτη φορά σ’ αυτές τις ευρωεκλογές οι ευρωπαίοι πολίτες μέσω της ψήφου τους μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς, ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι καταλληλότερος για αυτή τη θέση είναι o πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας κ. Γιούνκερ.
Στην Ευρώπη πρέπει ταυτόχρονα να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε περισσότερο διαφανείς θεσμούς. Για παράδειγμα, η πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τραπεζικής ενοποίησης ενισχύει την διαφάνεια και διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση εργαλείο που θα βοηθήσει κυρίως τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου. Με λίγα λόγια, πρέπει και εμείς εδώ στον νότο να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και αυτόματες λύσεις όπως κάποιοι υπόσχονται. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν στερείται νοήματος σήμερα. Είναι το βασικό μας όπλο για να καταπολεμήσουμε όχι μόνο το οικονομικό χάσμα μεταξύ βορρά-νότου αλλά και τα στερεότυπα της κρίσης όπως οι τεμπέληδες Έλληνες ή οι εκδικητικοί Γερμανοί.
-Η εκλογική αυτή περίοδος για την Ε.Ε. είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Ζητούμενο σήμερα είναι η αλλαγή πλεύσης της. Σ΄ αυτή τη νέα πορεία, ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η θέση της Χώρας μας;
Το είπαμε και πριν. Στην Ευρώπη θέλουμε να αλλάξουμε πολλά. Η Ευρώπη χρειάζεται δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία σε μία Ευρώπη σταθερή, ασφαλή, αλληλέγγυα και ευημερούσα προς όφελος όλων των πολιτών της και υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Θέλουμε να υπάρξει μια πραγματική οικονομική ένωση και όχι απλά νομισματική.
Η κρίση έφερε στην επιφάνεια μια από τις σημαντικότερες δυσλειτουργίες της Ευρώπης: Την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται σε κλειστές συσκέψεις των κρατών μελών, αλλά δημοκρατικά σε όργανα εκλεγμένα από τους ευρωπαίους πολίτες που θα διασφαλίζουν την αλληλεγγύη και το σεβασμό των κοινοτικών και εθνικών νομοθεσιών. Χρειάζεται ακόμα να διασφαλίζεται στην Ευρώπη ότι οι κανόνες υπάρχουν και είναι γνωστοί από την αρχή –δεν δημιουργούνται αποσπασματικά για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει η εγγύηση ότι και οι κρίνοντες θα κρίνονται.
Η αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση με την άμεση αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου (ΙΙ) και τη δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν κράτη μέλη όπως η Ελλάδα να υποχρεώνονται στη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που εγκλωβίζονται περνώντας τα Ελληνικά σύνορα αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ευρώπη –δεν είναι δυνατόν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η χώρα μας να μετατρέπονται –εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης- στους δεσμοφύλακες της Ευρώπης.
Η περαιτέρω βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την προστασία των μικροκαλλιεργητών και των νέων αγροτών, την παροχή σύγχρονων κινήτρων στους αγρότες και άτοκων δανείων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, μαζί με την ενίσχυση της προστασίας της ονομασίας προέλευσης (σε παγκόσμιο επίπεδο), αποτελούν στόχους που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πρέπει να θέσει μέσα στην επόμενη πενταετία.
Το πλέον σημαντικό, σήμερα που η οικονομική κρίση γκρεμίζει ευρωπαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών είναι η στήριξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου –ενός μοντέλου που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο: Μέτρα για την ανεργία, καλύτερη περίθαλψη και εγγυημένη για όλους, καταπολέμηση της ανεργίας των νέων όχι μόνο μέσα από τη μαθητεία αλλά και την πραγματική στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας που θα βοηθά όσους νέους τολμούν να επιχειρήσουν καινοτόμα και με εξωστρέφεια. Το πρόγραμμα Εγγύηση για τη Νεολαία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ωστόσο χρειάζονται πιο μόνιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να μη μιλάμε σε λίγα χρόνια για τη «χαμένη γενιά» της Ευρώπης.
Και αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα τομών και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και στην Ευρώπη.
Δεν παίζουμε όμως με τον κύριο προσανατολισμό της πατρίδας μας. Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά κράτησε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Αυτές είναι στρατηγικές επιλογές αδιαπραγμάτευτες. Σε έναν νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικά κόσμο, περισσότερο ανταγωνιστικό από το παρελθόν, η Ευρώπη για να διατηρήσει τα κοινωνικά της κεκτημένα και την οικονομική της ευημερία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να αποκτήσει μέσα από τη διαφορετικότητά της πιο ενιαία και δυνατή φωνή.
-Ειδικά στην Ελλάδα πως θα καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας;
Πράγματι η ανεργία αυτή τη στιγμή αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα. Ναρκοθετεί την οικονομική ανάπτυξη και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Αν δεν υπήρχαν τόσο δυνατοί δεσμοί αλληλεγγύης μέσα στην ελληνική οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα, οι επιπτώσεις της ανεργίας θα ήταν ακόμα πιο έντονες.
Όμως είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά συντονισμένα προς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης. Είπαμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το γεγονός όμως ότι ξαναξεκίνησαν τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας θα βοηθήσει χιλιάδες μηχανικούς, κατασκευαστές και εργάτες να βρουν δουλειά. Το γεγονός ότι για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πρωτοφανής αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, απόρροια του σταθερούοικονομικού περιβάλλοντος που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Το γεγονός ότι προχωράμε με γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων της χώρας μας ανοίγει σταδιακά νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Δεν θα πρέπει όμως να μας απασχολεί μόνο ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας αλλά και η ποιότητά τους. Με λίγα λόγια, θέσεις εργασίας με απολαβές ανάλογες με την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και το αντικείμενο.
Για να προκύψουν όμως τέτοιες δουλειές πρέπει, εκτός των άλλων, ως χώρα να στραφούμε στην έρευνα και την καινοτομία με μακροχρόνιο ορίζοντα. Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ το HORIZON 2020 είναι το μεγαλύτερο στην μέχρι σήμερα ιστορία. Οφείλουμε ως αυριανοί ευρωβουλευτές να ενισχύσουμε πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλλουμε στην προβολή και δικτύωση των ελληνικών πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με ισχυρούς πόλους καινοτομίας που υπάρχουν ή διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά.
-Υπάρχει περιθώριο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος; Μπορούμε να φτάσουμε σε νέο κούρεμα, ή λύση θα είναι μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δόσεων;
Επιμένω να λέω ότι δεν υπάρχουν ούτε αυτόματες, ούτε εύκολες λύσεις. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times έδειξαν ότι η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν τον οικονομικό όλεθρο και την έξοδο από το ευρώ. Δεν υπήρχε προηγούμενο αντιμετώπισης τέτοιας κρίσης στην Ευρώπη και το γεγονός ότι σήμερα κρατιόμαστε ως χώρα στα πόδια μας οφείλεται εν μέρει και στην βοήθεια και αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ. Πρέπει να τονίσουμε, ότι αρκετές χώρες μας δανείζουν με μικρότερα επιτόκια απ’ ότι δανείζονται οι ίδιες, ενώ άλλες όπως η Αυστρία με απόφαση του κοινοβουλίου της, μας επιστρέφουν τα κέρδη από τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η αλληλεγγύη δεν ήταν δεδομένη. Κερδήθηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πραγματική μεταρρυθμιστική διάθεση και ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία αρκετών ευρωπαίων -όχι μόνο ηγετών- που στο πρόσωπό του βρήκαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Το πρόσφατο επιβεβαιωμένο πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύει τους εταίρους μας, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του eurogroup, σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δόσεων. Η προ ολίγων ημερών επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αυξάνει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική μας δυνατότητα στην διαδικασία συμφωνίας με τους εταίρους μας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο πρόβλημα του χρέους της χώρας μας.
- Πως κρίνετε την αλλαγή στο σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών που φέτος θα εκλεχθούν με σταυρό και όχι με λίστα ;
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον άμεσα να επιλέγουν οι ίδιοι τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη.
Μπορεί για εμάς, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, να είναι πιο κοπιαστική διαδικασία αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ορόσημο και δίνουν την ευκαιρία να επιλέξουμε στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπους που θα είναι ικανοί, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, να διαμορφώσουν το ευρωπαϊκό αύριο. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη φωνές δυνατές, ανθρώπους που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα, αν θέλουμε η Ευρώπη να συναντήσει τελικά το όραμα των ιδρυτών της.
Κέρδος όμως έχουμε και εμείς, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους από όλη τη χώρα. Αποκτούμε συνολική εικόνα των προτεραιοτήτων και των αναγκών κάθε περιοχής. Νιώθω πραγματικά ευτυχής διότι μετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από πολύ άξιους πολιτικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες και θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συνυποψηφίους μου για την ποιότητα και το ήθος του προεκλογικού τους αγώνα.
Τέλος, απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες και τους καλώ, να συμμετάσχουν σε αυτές τις ευρωεκλογές στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος είναι η δεύτερη επιλογή μετά το ψηφοδέλτιο.