Κε Κεφαλογιάννη αφού σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε θα θέλαμε μια αποτίμηση/έναν απολογισμό μετά από αυτούς τους μήνες που είστε ευρωβουλευτής και μάλιστα επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ποια τα σημαντικότερα που σας έκαναν εντύπωση πράγματα ;
Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ και σε εσάς και στους αναγνώστες σας Καλή και Δημιουργική Χρονιά με υγεία και να σας ευχαριστήσω και από την πλευρά μου για το χρόνο που μου διαθέσατε.
Κυρίαρχο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει η σύνθεση των απόψεων και των θέσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων και όχι η στείρα αντιπαράθεση που παρατηρούμε όλοι μας στην Ελληνική Βουλή. Και εμείς όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να αφήνουμε τις εσωτερικές μας αντιπαλότητες στο «αεροδρόμιο» και να λειτουργούμε εθνικά και όχι κομματικά.
Μου δόθηκε, όμως, η δυνατότητα να διαπιστώσω και τον ισχυρό βαθμό αξιοπιστίας που έχει πια αποκτήσει η χώρα μας όσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι συνομιλητές μου έχουν μιλήσει με θαυμασμό τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να γίνει η χώρα μας μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Μία χώρα που θα μπορεί πλέον να επενδύσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναπτύξει τους πυλώνες του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού που θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα της.
Η Λετονία ανέλαβε αρχές του έτους την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, πιστεύετε θα τα πάει καλά ή θα έχουμε πάλι την άτυπη προεδρία από Γερμανία μεριά;
Οι βασικοί στόχοι της Λετονικής Προεδρίας είναι η δημιουργία μίας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης και η διευκόλυνση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται επίσης, η αξιολόγηση της εφαρμογής της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της οικονομικής διακυβέρνησης. καθώς και η προώθηση της ενεργειακής ένωσης. Θεωρώ ότι όλα τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Λετονική Προεδρία που θα βοηθήσουν όλη την Ευρώπη στους κρίσιμους τομείς της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης, των επενδύσεων και της ενεργειακής επάρκειας όλων των κρατών της ΕΕ.
Πολύ ντόρος δικαιολογημένος ή όχι πιστεύεται για το σχέδιο Γιούνκερ το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ.. Κάποιοι λένε είναι μια ευκαιρία και άλλοι λένε ότι είναι λίγα τα λεφτά. Ποια η γνώμη σας
Όπως τόνισα στην παρέμβαση μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σχετική συζήτηση θεωρώ το σχέδιο Γιούνκερ ως την καλύτερη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.
Το σχέδιο που προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 315 δισ. Ευρώ, τα 16 δις Ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, τα 6 δισ. Ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η μόχλευση των κονδυλίων από αυτά τα χρήματα και οι εισφορές των κρατών θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
Αν δει κανείς την πορεία των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες, εύκολα θα διαπιστώσει ότι από τις αρχές του 1970 οι επενδύσεις διπλασιάστηκαν.
Σήμερα όμως υπάρχει υστέρηση των επενδύσεων ύψους 260 εκ. Ευρώ ακόμη και αν κανείς δε συμπεριλάβει τον κλάδο των κατασκευών στις οποίες υπήρξε έκρηξη επενδύσεων στα τέλη της δεκαετίας του 2010, η υστέρηση επενδύσεων που υπάρχει είναι 160 δις. Ευρώ".
Ο κος Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα κ. Γιούρκι Κατάινεν οφείλουν να ξεκινήσουν παγκόσμια περιοδεία για να πείσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην Ασία, τις ΗΠΑ, και την Ευρώπη, ότι το Επενδυτικό Ταμείο των 315 δις Ευρώ είναι ένα "στοίχημα" με θετικές αποδόσεις.
Το Πρόγραμμα Γιούνκερ, έχει ως στόχο τη μετάβαση της ΕΕ από "κουλτούρα των κονδυλίων" σε μια νέα "κουλτούρα επενδύσεων και ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και κινδύνων".
Πάμε τώρα στην ελληνικό πρωτογενή τομέα και την ελληνική γεωργία. Στην χώρα μας γίνεται μεγάλη κουβέντα αυτό το διάστημα για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική . Πολλές περιφέρειες όπως πχ η Κρήτη διαμαρτύρονται ότι τα λεφτά του Α-πυλώνα είναι λιγότερα, εσείς συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι πολύ σημαντικές για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αγροτών. Είναι επομένως δικαιολογημένη η ανησυχία τους σχετικά με το ύψος των επιδοτήσεων. Για να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον πρέπει να πούμε την αλήθεια ξεκάθαρα. Πρώτον, τα χρήματα των γεωργικών επιδοτήσεων από 2,2 δις ευρώ για το 2014 θα μειωθούν σε 1,9 δις ευρώ το 2020. Που σημαίνει μία μείωση της τάξης του 12%, την οποία υφίστανται όλα τα παλαιά μέλη της ΕΕ προς όφελος των νέων. Παρόλα αυτά τα μεγέθη αυτά είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και σίγουρα περισσότερα σε σύγκριση με χώρες μεγαλυτέρου μεγέθους όπως η Ρουμανία. Δεύτερον, η ΚΑΠ αλλάζει όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρώπη. Νέες προτεραιότητες έρχονται στην επιφάνεια όπως το πρασίνισμα, η ασφάλεια τροφίμων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των δικτύων και των αγορών. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε. Μπορεί να μειωθεί το ποσοστό επί του συνόλου των χρημάτων του Α πυλώνα αλλά θα αυξηθεί το ποσοστό του πυλώνα Β, δηλαδή πόρων για πολιτικές μέτρων αγοράς και αγροτικής ανάπτυξης. Αυτές είναι οι αλήθειες που πρέπει να πούμε στους αγρότες μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
Υπάρχουν διαμαρτυρίες και παράπονα στην χώρα μας , ότι χάθηκε μια ευκαιρία με την μη ανανέωση της θητείας του επιτρόπου γεωργίας κΤσιόλος ή που δεν ανέλαβε επίτροπος ο Ισπανίας προερχόμενος(ότι δηλαδή ήταν φίλα προσκείμενοι στην χώρα μας και τους μεσογειακούς λαούς της ΕΕ). Λένε ότι θα αδικηθεί η χώρα μας από τον Ιρλανδό. Ποια η άποψή σας για το νέο Ιρλανδό επίτροπο; Έχετε συναντηθεί μαζί του; Υπάρχει μήπως στα σκαριά καμιά επίσκεψη στην Ελλάδα;
Αυτές είναι επιφανειακές προσεγγίσεις. Οι αποφάσεις στην ΕΕ σε όλους τους τομείς και επομένως και στην γεωργική πολιτική, βασίζονται στην παραδοχή των αμοιβαίων υποχωρήσεων και των συμβιβασμών. Όταν διαπραγματεύεσαι με επιχειρήματα, με στόχους και με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος όπως είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις. Είναι αλήθεια ότι με τον κ. Τσιόλος είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία για τους λίγους μήνες που ήταν Επίτροπος. Επιδιώκω να έχουμε την ίδια εποικοδομητική συνεργασία και με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας τον κ. Χόγκαν. Εξάλλου ο κ. Χόγκαν προέρχεται από την Ιρλανδία, μία χώρα που αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα και γνωρίζει τη σημασία της αγροτικής οικονομίας για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εκεί και θα του το υπενθυμίζουμε συνεχώς.
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχει κρατική μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα και σε ποιο βαθμό; Υπάρχει άνισος ανταγωνισμός για τους εδώ αγρότες μας;
Η ίδια η ΚΑΠ είναι ουσιαστικά η βασική ευρωπαϊκή πολιτική κρατικής μέριμνας. Αρχικά δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την διατροφική επάρκεια στην Ευρώπη. Σήμερα είναι ένας μηχανισμός αύξησης του γεωργικού εισοδήματος, συγκράτησης του πληθυσμού στην περιφέρεια και μείωσης της ψαλίδας ανταγωνιστικότητας μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ. Πρέπει επομένως να υπάρχει κρατική μέριμνα. Φανταστείτε τι θα έκανε ένας παραγωγός μετά από μια φυσική καταστροφή αν δεν υπήρχαν οι γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις. Τους προηγούμενους μήνες κατέθεσα ερώτηση για τις αποζημιώσεις προς τους έλληνες κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό αλλά και τη μέριμνα που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ για την μη εξάπλωση του συνδρόμου ταχείας ξήρανσης της ελιάς. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη οφείλουν να προστατεύουν τον παραγωγό αφού είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Η προστασία αυτή όμως δεν θα πρέπει να είναι ασφυκτική. Θα πρέπει οι αγρότες μας να είναι ανταγωνιστικοί μέσω ποιοτικών προϊόντων και να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες αγορές μέσω εύρωστων συνεταιρισμών. Για αυτά θα πρέπει να μεριμνούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ο άνισος ανταγωνισμός υπάρχει για τους αγρότες μας αλλά δεν είναι αυτός που διατυμπανίζουν οι συνηθισμένες λαϊκιστικές φωνές, που από τη μια βρίζουν την Ευρώπη και από την άλλη απαιτούν περισσότερες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Υπάρχει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Έλληνας παραγωγός έχει πολλαπλάσια έξοδα για τη μεταφορά των προϊόντων του λόγω έλλειψης δικτύων και υποδομών. Υπάρχει γιατί δεν έχει οργανωθεί σε υγιείς συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλάσιες δαπάνες αγοράς και συντήρησης εφοδίων και εξοπλισμών. Ο έλληνας παραγωγός θα πρέπει σταδιακά να αποδεσμευθεί από την επιδότηση και να έχει οικονομικό όφελος από την υπεραξία του ποιοτικού προϊόντος που παράγει. Έτσι θα γίνει πιο ανταγωνιστικός.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση; Υπάρχει συνταγή επιτυχίας για να ξαναπιάσουμε το νήμα με την ελπίδα ενός ρεαλιστικά καλύτερου μέλλοντος;
Θέλω να σας παρουσιάσω μερικά στατιστικά στοιχεία. Τη δεκαετία 2001-2010 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο άγγιξε τα 23 δις ευρώ. Από αυτά 10 δις ήταν το έλλειμμά μας στα κρέατα και 5 δις στα γάλατα και στα τυροκομικά προϊόντα. Με λίγα λόγια τον καιρό προ κρίσης ο Έλληνας προτιμούσε να καταναλώνει παρμεζάνα αντί φέτας και το κρέας στο μεγαλύτερο ποσοστό με εξαίρεση τα αμνοερίφια προέρχονταν από την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Τα περιθώρια επομένως είναι πολύ μεγάλα. Ως χώρα θα πρέπει να επιδιώξουμε την αυτάρκεια εκεί που μπορούμε και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, οι κρατικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ με στόχο την προαγωγή της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που τα κάνουν ξεχωριστά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μόνο μία συνταγή με τέσσερα συστατικά. Σκληρή δουλειά, υποστήριξη από την πολιτεία, διαφάνεια στους συνεταιρισμούς και ανάπτυξη της αγροτικής καινοτομίας.
Από το 1984 που ξεκίνησαν οι ευρωεκλογές στη χώρα μας γίνονται κάθε 5 έτη. Από την άλλη με εξαίρεση 2 φορές τα τελευταία 30 έτη έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές(για άλλη μια φορά και τώρα), δεν είναι λίγο οξύμωρο;
Δεν αποφύγατε τον πειρασμό σε μία συνέντευξη για ευρωπαϊκά και αγροτικά θέματα να θίξετε το θέμα της μίας ακόμη φοράς πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω του πολιτικού εκβιασμού της αντιπολίτευσης στο θέμα της εκλογής του Πρόεδρου. Πάγια πολιτική μου θέση είναι η εξάντληση της τετραετίας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και αυτό μαζί με άλλα πολύ σημαντικά θα οριζόταν ρητώς στη Συνταγματική Αναθεώρηση που δεν έγινε γιατί κάποιοι προφανώς δεν ήθελαν να γίνει. Δυστυχώς, όμως, σήμερα το Σύνταγμα της χώρας μας έχει μία τεράστια αντίφαση. Ενώ ορίζει σαφώς ότι η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας -εφόσον δεν απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή- δίνει παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε 121 βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση μη ψηφίζοντας στην προεδρική εκλογή. Μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τις ψήφους εκατομμυρίων πολιτών.
Τέλος τι θα θέλατε να ευχηθείτε στην εφημερίδα μας και στους αναγνώστες της
Θα ήθελα να ευχηθώ στην εφημερίδα σας να συνεχίσει να ενισχύει και να εκφράζει ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας μας, τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους. Και στους αναγνώστες σας μία γόνιμη και δημιουργική χρονιά που ωφελήσει και τους ίδιους και τις οικογένειές τους και ασφαλώς την εθνική μας οικονομία.