"Με το σύστημα της «μαγικής εικόνας» η πρόθεση ψήφου μετατρέπεται σε χειροπιαστή πολιτική πραγματικότητα. Οι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός φαινομένου συλλογικής παραίσθησης. Το δυνητικό αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων εκλαμβάνεται ως γεγονός.
Η «γνώμη» μετατρέπεται σε θρησκεία και με την δύναμη του «αλάθητου» των αριθμών ενσωματώνεται στα πολιτικά μας ήθη, δημιουργεί το περίφημο «αυτονόητο» και αναγορεύεται σε ρυθμιστική αρχή των πολιτικών μας πραγμάτων. Με τον τρόπο αυτό η εφικτή πολιτική και η δημοκρατία παραδίδεται στο «αλάθητο» των δημοσκοπικών αριθμών.Μανώλης Κεφαλογιάννης από το βιβλίο του «Προβλήματα Δημοκρατίας» εκδ. Σιδέρη, Μάρτιος 2000, σελ. 186.
Η Πρόταση Νόμου του Μανώλη Κεφαλογιάννηγια την διενέργεια και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, σκοπό έχει τον έλεγχο και την ρύθμιση του φαινομένου της μετατροπής μιας δημοσκόπησης από πηγή πληροφόρησης σε πηγή δημιουργίας γεγονότος.
Μεταξύ άλλων προτείνονται:
- Ο καθορισμός των υποχρεώσεων των φορέων δημοσκοπήσεων, το πλαίσιο και το αποδεκτό αντικείμενο των διενεργούμενων δημοσκοπήσεων.
- Ο καθορισμός συγκεκριμένων απαγορεύσεων κατά την διενέργεια και την δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα καθορίζεται η απαγόρευση διενέργειας και δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
- Η ίδρυση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με την επωνυμία «Εθνική Επιτροπή Δημοσκοπήσεων (ΕΕΔ)» για τον έλεγχο και την ρύθμιση των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα.
- Ο ορισμός των αρμοδιοτήτων, του τρόπου στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΕΔ και οι επιβαλλόμενες από αυτήν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου.
- Πρόβλεψη ώστε οι δημοσκοπήσεις να διενεργούνται και να δημοσιεύονται νομίμως μόνο από αδειούχους ερευνητές κοινής γνώμης.