Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ρίξει "λευκή πετσέτα" στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα επιβαρύνει με δυσβάστακτους φόρους τους Έλληνες κάνει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του που δημοσιεύουμε σήμερα, ο κ. Κεφαλογιάννης μιλά τόσο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, όσο και για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία και το επερχόμενο συνέδριο.
* Βλέπετε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ή πιστεύετε ότι θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές; Στην περίπτωση της εμπλοκής, ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο; Εάν επέλθει συμφωνία και η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα, θα κερδίσει πολιτικό χρόνο;
«Φοβάμαι πως η κυβέρνηση μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ρίξει και πάλι "λευκή πεσέτα", και θα επιβαρύνει με δυσβάστακτους φόρους τους Έλληνες πολίτες, σε ένα λάθος πρόγραμμα, που αυξάνει μόνο τους φόρους και δεν κάνει σχεδόν τίποτα για τον περιορισμό των δαπανών.
Η χώρα και η οικονομία της δεν αντέχουν να ζήσουν πάλι το σκηνικό του προηγούμενου καλοκαιριού. Δεν αντέχουν πλέον το "διαπραγματευτικό οίστρο" του κ. Τσίπρα. Δεν αντέχουν άλλο ένα "βραβείο διαπραγμάτευσης".
Ελπίζω ο κ. Τσίπρας, για να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, δείχνοντας την "επιμέλεια του καλού και σύνθετου οικογενειάρχη".
Το μείγμα των μέτρων που θα κληθεί να πάρει είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη και δική του επιλογή. Δική του ιδιοκτησία. Γιατί, αντί να εστιάσει στην περικοπή δαπανών, λόγω ιδεοληψιών επιβάλλει μόνο φόρους... Που δε θα μπορέσει να εισπράξει και θα αναγκαστεί το Σεπτέμβριο σε αναζήτηση και άλλων μέτρων. Αλλά ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει μαζί με το βαρύ λογαριασμό που θα στείλει στον ελληνικό λαό.
Και κάτι για να μη δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις όπως αρέσει στην κυβέρνηση: Η Νέα Δημοκρατία το περασμένο καλοκαίρι υπερψήφισε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον πυρήνα του ευρώ. Δεν ψήφισε μέτρα. Άλλωστε το δήλωσε και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε περιλάμβανε στόχους, όχι μέτρα. Αν από την άλλη ο κ. Τσίπρας θελήσει να αντιγράψει τις ψευτοεπαναστατικές τακτικές του 2015, η χώρα δυστυχώς θα οδηγηθεί σε εθνική περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες».
* Εσείς ως Ν.Δ. σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε; Ζητήσατε εκλογές. Θα τις ζητάτε συνέχεια; Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί ο πολιτικός σας λόγος.
«Η Νέα Δημοκρατία δε ζητάει εκλογές από κάποιο καπρίτσιο. Η Ελλάδα έχει σήμερα τη χειρότερη εκλεγμένη κυβέρνησή της μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση εμποτισμένη από ιδεοληψίες, που δεν καταστρέφει μόνο την οικονομία αλλά διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της. Το αίτημα, λοιπόν, για εκλογές νομίζω ότι εκφράζει αυτό ακριβώς, την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».
* Στις δημοσκοπήσεις η εικόνα του πρωθυπουργού έχει ραγδαία φθορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά, όπως και η Ν.Δ. Αρκεί αυτό για να σας εμπιστευτεί ο κόσμος; Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κρίσιμο μέρος του εκλογικού σώματος και για τη Ν.Δ. Πώς καλύπτεται;
«Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζουν ραγδαία φθορά. Παρουσιάζουν εικόνα συντριπτικής κατάρρευσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με περισσότερες από 7 μονάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και οι Έλληνες πολίτες θέλουν άμεσα εκλογές για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.
Η αποκατάσταση, όμως, της σχέσης εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος συνολικά με τον πολίτη περνάει μέσα από την Αλήθεια. Αυτήν πρέπει να λέμε πάντα στον πολίτη όσο και σκληρή και αν είναι. Μόνο με την Αλήθεια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού. Που ήταν και παραμένει ο μεγάλος εχθρός της ανάπτυξης και της προόδου της χώρας. Που κρατάει τη χώρα εγκλωβισμένη στο χθες».
* Μάθατε από τα λάθη σας;
«Το να κάνεις συνέχεια το ίδιο λάθος προσδοκώντας άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά δεν αποτελεί δείγμα ευφυΐας. Η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει πλήρως το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Και έμαθε από τα λάθη της και τα έχει πληρώσει. Και ίσως μερικές φορές το κόστος της πολιτικής πληρωμής της να υπήρξε βαρύτερο και από το ίδιο το λάθος.
Αλλά το ζητούμενο τώρα είναι τα ασυγχώρητα λάθη που κάνει η σημερινή κυβέρνηση να μην τα πληρώσει ακριβά η χώρα και οι Έλληνες πολίτες».
* Νομίζω θα συμφωνήσετε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά η Ν.Δ. δεν έχει συζητήσει πολιτικά. Θα γίνει στο συνέδριο; Το ρωτώ διότι πρωταρχικό μέλημα είναι οι αλλαγές στο καταστατικό.
«Εμείς δε σταματήσαμε να μιλάμε πολιτικά. Και στις τρεις προεκλογικές περιόδους του 2015. Και στην περίοδο πριν τις εσωκομματικές μας εκλογές. Προσπαθήσαμε με πολιτικούς όρους να προειδοποιήσουμε για τη λαίλαπα που ερχόταν. Για την τραγωδία που βιώναμε. Μείναμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Προειδοποιήσαμε τον ελληνικό λαό για τη στάση πληρωμών, για τα capital controls. Για τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία. Αλλά όλη την προηγούμενη χρονιά κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν... Επηρεασμένοι από τα "ουάου" του Γιάννη Βαρουφάκη, τη 17ωρη "σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα", το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το παράλληλο πρόγραμμα, τη μάχη να αλλάξουμε την Ευρώπη, τον πλανήτη, το σύμπαν...
Σήμερα, όλοι αντιλαμβάνονται. Και ανησυχούν».
*Τι περιμένετε από το συνέδριο που αρχίζει σε λίγες μέρες;
«Σε κάθε συνέδριο του κόμματος από "καταστατική επιταγή" ασχολούμαστε με αλλαγές στο καταστατικό. Γιατί μόνο το συνέδριο ως κορυφαίο όργανο του κόμματος μπορεί να εγκρίνει τις όποιες αλλαγές. Που ασφαλώς είναι χρήσιμες γιατί καθιστούν την εσωκομματική λειτουργία καλύτερη, αλλά δεν παύουν να είναι το διαδικαστικό κομμάτι του συνεδρίου.
Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι, αυτό που αφορά και αγγίζει την κοινωνία το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα και για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα. Να σημάνει μια γενική συστράτευση κατά του ακραίου και άκριτου λαϊκισμού που είναι σήμερα στην εξουσία και διαβρώνει τη χώρα, κρατώντας την προσκολλημένη στις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του χθες.
Το 10ο Συνέδριο θα πρέπει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Όλες αυτές τις δυνάμεις που θέλουν να στηρίξουν την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας πάνω στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Θα πρέπει να αποδείξει στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει το τιμόνι της χώρας μας και να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία».
* Δε θεωρείτε ότι η ιδρυτική διακήρυξη έχει ξεπεραστεί και ήρθε η ώρα για μια νέα που θα λαμβάνει υπόψη της και τις νέες συνθήκες;
«Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παραμένει και σήμερα επίκαιρη. Σίγουρα ένα κείμενο 42 ετών θέλει προσθήκες και βελτιώσεις για να καταστεί σύγχρονο. Αλλά στην ουσία του ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτά που αναφέρει; Ειλικρινά, καλώ όλους τους πολίτες να τη μελετήσουν».
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
«Σταθερά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη»
* Τελικά η Ν.Δ. πρέπει να στρίψει προς το κέντρο; Μήπως η στροφή προς το κέντρο απομακρύνει και άλλους δεξιούς ψηφοφόρους;
«Η Νέα Δημοκρατία δε στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση. Δε μετακομίζει κάπου αλλού. Δεν απομακρύνεται από κάπου. Είναι σταθερά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με σαφές ιδεολογικό στίγμα, με συνέπεια προσηλωμένη στις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εστιασμένη, στην ασφάλεια και την ευημερία του πολίτη. Είναι η παράταξη που στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την ατομική πρωτοβουλία. Την κοινωνία των ίσων ευκαιριών.
Οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Είναι η παράταξη που με συνέπεια και αποφασιστικότητα υπερασπίζει διαχρονικά την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δίκαια».
* Ποιο πρέπει να είναι το στίγμα του κόμματος από εδώ και πέρα;
Το στίγμα του κόμματος είναι η εθνική ανάγκη του σήμερα. Να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται η ανίκανη, ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Να φύγει ο κ. Τσίπρας, που πολύ φοβάμαι ότι η Ιστορία θα τον καταγράψει ως πρωθυπουργό που προκάλεσε εθνική βλάβη λόγω λαϊκισμού, εμμονών και ιδεοληψιών».