Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι στις Ιουλίου συμπληρώνονται 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που παραμένει μέχρι και σήμερα η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το 37% του εδάφους της βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Ζητά, επίσης, βαρύτατες κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί η έντονη φημολογία που υπάρχει ότι στην επέτειο της θλιβερής επετείου ο Τούρκος πρόεδρος που θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα αναμένεται να ανακοινώσει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 48 χρόνια από την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Μία επέτειος όνειδος για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, 48 χρόνια τώρα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το 37% του εδάφους βρίσκεται υπό κατοχή.
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Νήσου κόντρα στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού δικαίου δηλώνοντας ότι συζητούν μόνο τη λύση στη βάση δύο κρατών. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία στέκονται αταλάντευτα προσηλωμένες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Στη θλιβερή επέτειο της εισβολής ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα και έχει δημιουργηθεί μία έντονη φημολογία ότι αναμένεται να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Άλλωστε, το «πρωτόκολλο συνεργασίας Τουρκίας-ψευδοκράτους» έχει δημιουργήσει τη βάση για την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην τουρκική επικράτεια με ένα μοντέλο συνομοσπονδίας που θα διατηρήσει την ψευδεπίγραφη «ανεξαρτησία» της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας Βορείας Κύπρου».
Δυστυχώς, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια) ίσως ενθάρρυνε τον Τούρκο πρόεδρο και τις τουρκικές βλέψεις καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έμειναν μόνο σε φραστικές καταδίκες και όχι στην αναγκαία λήψη μέτρων και κυρώσεων. Αν η Τουρκία επιδιώξει το επόμενο βήμα με προσάρτηση του συνόλου των κατεχομένων που αποτελεί έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο απλώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κεκτημένου, λόγω ακριβώς της κατοχής, είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Αν η Τουρκία προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων που αποτελούν έδαφος της ΕΕ, σε τι μέτρα κυρώσεις κατά της Τουρκίας που παραμένει μία υπό ένταξη χώρα, προτίθεται να προβεί;»