Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να προστατευθεί το ελληνικό γιαούρτι και την υποχρέωση να διασφαλιστεί ο Ευρωπαίος καταναλωτής από παραπλανητικές ετικέτες.
Ο καταναλωτής παγκοσμίως στην ετικέτα «ελληνικό γιαούρτι» αναγνωρίζει όχι μόνο τον τρόπο παρασκευής αλλά και τη χώρα προέλευσης. Την Ελλάδα.
Τέτοιες αποφάσεις προκαλούν στρεβλώσεις με σοβαρές συνέπειες και παραπλανούν τους καταναλωτές. Και η Επιτροπή πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Είτε πρόκειται για το ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας σήμερα ή για τσέχικη μπύρα Ελλάδας αύριο.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η Τσεχία με πρόσφατο νομοθέτημά της επέτρεψε την κυκλοφορία γιαουρτιού με το χαρακτηρισμό "ελληνικό" στην αγορά της Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την αναγραφή της χώρας προέλευσης του συγκεκριμένου γιαουρτιού ώστε να μην υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
Αυτή η εισήγηση της Επιτροπής έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους καθώς θεωρείται απολύτως ασαφής. Η ορολογία ελληνικό γιαούρτι εκτός από την χρήση συγκεκριμένης αναλογίας τύπων γάλακτος και ειδικής κατεργασίας στράγγισης υποδηλώνει και την καταγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος από την Ελλάδα. Τέτοιες αποφάσεις όπως η προαναφερόμενη δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.
Σε αντίστοιχη διαμάχη στην Αγγλία το 2012, η αγγλική δικαιοσύνη απαγόρευσε σε εταιρεία που δεν εδρεύει στην Ελλάδα να παρασκευάζει γιαούρτι με τον προσδιορισμό "ελληνικό" ακριβώς για να μην παραπλανώνται οι Βρετανοί καταναλωτές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Θεωρεί πως η αποφυγή της παραπλάνησης των Ευρωπαίων πολιτών από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου διατροφικού προϊόντος όπως "το γιαούρτι" το οποίο συνοδεύεται με εθνικό επιθετικό προσδιορισμό, όπως το "ελληνικό" επιτυγχάνεται με την απλή αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στη συσκευασία;»
-------------------
Ν.Δ (Αθήνα, 28 Ιουνίου 2016) :
Η προστασία της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού, ως μοναδικών προϊόντων ποιότητας ελληνικής προέλευσης, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του Κόμματος, βουλευτής Β Αθηνών, κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), παρουσία του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Μελά.
Το Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Αποστολόπουλος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Βιτάλης.
Ειδικότερα, για το θέμα της φέτας, οι εκπρόσωποι της ΣΕΒΓΑΠ παρουσίασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μη ένταξη της φέτας σε καθεστώς προστασίας κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, όπως με τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Νοτίου Αφρικής.
Ως προς την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, τα στελέχη της ΣΕΒΓΑΠ παρουσίασαν τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει λάβει η Δημοκρατία της Τσεχίας για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ή τύπου ελληνικού γιαουρτιού. «Μια τέτοια κίνηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, πλήττοντας καίρια την ελληνική βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των παραγωγών.
Η κυρία Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η παγκόσμια αναγνώριση των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού, αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και σφετερισμού της προέλευσής τους από διάφορες χώρες και ισχυρές αλυσίδες της διεθνούς βιομηχανίας τροφίμων.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ελληνικότητά τους. Αυτό δεν γίνεται με ασκήσεις επί χάρτου, έωλες παραδοχές και επικίνδυνες ολιγωρίες και συναινέσεις. Απαιτεί δυναμική και συντονισμένη διεκδίκηση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και κανόνων, αλλά και των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υπογραφή εμπορικών συμφωνιών και στην κατοχύρωση της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων».